Star Trek-scenarioschrijver D.C. Fontana overleden

Door: DitjesDatjes
05-12-2019

Scenarioschrijver Dorothy Catherine Fontana is overleden op 80-jarige leeftijd. Onder de naam D.C. Fontana schreef ze mee aan tientallen afleveringen van Star Trek. Daarin gaf ze vorm aan de cultuur van de Vulcans en de Romulans, buitenaardse volkeren die in de sciencefictionserie veelvuldig voorkwamen. Zo was de legendarische Mr Spock een Vulcan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Eind jaren 60 was D.C. Fontana de schrijver van afleveringen in The Original Series als Journey to Babel, waarin de ouders van Spock werden geïntroduceerd. Later schreef ze samen met de bedenker van de serie, Gene Roddenberry, Encounter at Farpoint, de eerste aflevering van ‘Star Trek: The Next Generation’.

Fontana was de wegbereider voor vele vrouwelijke scenaristen. Ze koos voor haar voorletters D.C. zodat haar sekse niet direct zou worden opgemerkt. De Amerikaanse tv-wereld werd destijds gedomineerd door mannen.

Behalve aan Star Trek schreef Fontana ook mee aan hitseries als Bonanza, The Waltons, Six Million Dollar Man en Dallas. Ze overleed op 2 december na een kort ziekbed. Acteur William Shatner (‘Captain Kirk’) noemde haar een pionier, wier werk toekomstige generaties zal blijven beïnvloeden.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD