Stephen King opgeroepen om te getuigen tegen fusie uitgeverijen

Door: DitjesDatjes
02-08-2022

Stephen King wordt dinsdag opgeroepen als getuige in een door justitie aangespannen rechtszaak over de aanstaande fusie tussen uitgevers Penguin Random House en Simon & Schuster. Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie zou de fusie negatieve gevolgen voor veel schrijvers kunnen hebben.

De auteur van bestsellers als The Shining, It en The Green Mile liet zich vorig jaar, toen de fusie bekendgemaakt werd, al negatief uit over de aanstaande samensmelting van de twee grote uitgevers. “Hoe meer uitgevers zich financieel samenvoegen, hoe moeilijker het voor onafhankelijke uitgevers wordt om te overleven”, twitterde King destijds over de deal.

Justitie koos er daarom voor om King als getuige op te roepen in de zaak, ook vanwege zijn steun aan kleinere uitgeverijen door de jaren heen. Zo schreef hij ooit een volledige roman (The Colorado Kid uit 2005) voor de onafhankelijke uitgever Hard Case Crime, terwijl die hem alleen had gevraagd om een flaptekst voor een ander boek te maken. King gaf overigens jarenlang zijn werk via Scribner, onderdeel van Simon & Schuster, uit.

Behalve dat King een voorvechter van onafhankelijke uitgeverijen is, staat de 74-jarige schrijver ook bekend om zijn kritiek op het Amerikaanse belastingsysteem. Zo opperde hij eerder al om de belasting voor de rijken – een groep waartoe hij zelf ook behoort – te verhogen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD