‘Stoute Sywertje’ weer in opspraak krijgt musical

Sywert van Lienden
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Follow The Money ontdekte dat de in opspraak geraakte Sywert van Lienden mogelijk ook geld verdiend heeft aan de leveranties van mondkapjes aan zorginstellingen. Die gingen er vanuit dat Sywert, over wie een musicalliedje is gemaakt, en zijn zakenvrienden Bern Damme en Camille van Gestel via een stichting zich belangeloos inzetten voor de bescherming van de zorgmedewerkers.

Een anonieme manager van een christelijke zorginstelling verklaart tegenover Follow the Money dat hij 40.000 mondkapjes kocht in de veronderstelling dat hij samenwerkte met de Hulptroepen Alliantie, maar hij kreeg de factuur van een BV.

Sywert van Lienden, de voormalige wonderboy van het CDA, verdiende met de verkoop van medische hulpmiddelen het afgelopen jaar €9 miljoen. Ook zijn twee zakenpartners profiteerden volop van de mediabelangstelling voor hun filantropische initiatief na de uitbraak van corona. Het zou gaan om meer dan €100 miljoen omzet, waarvan de winst via een bepaalde sleutel is verdeeld over het trio.

Hebzucht Van Lienden

De reputatie van Van Lienden is volledig aan diggelen door zijn hebzucht en de verspreide leugens. Het heeft kwaad bloed gezet bij velen, zoals ook bij zijn voormalige partners CoolBlue, Randstad maar ook bij opiniemakers Erik de Vlieger en Yves Gijrath. Zij hebben het bekende liedje van de tv-serie Swiebertje ‘Daar komt Swiebertje’ omgedoopt in ‘Daar komt Sywertje’ met een nogal cynische nieuwe tekst:

Luisteren:

Voor Sywert van Lienden, die enkele maanden geleden nog zijn straatje probeerde schoon te vegen bij Buitenhof, is het nog niet klaar. Minister Van Ark (Zorg) laat momenteel onderzoeken wat er nu precies is gebeurd indertijd en hoe het mogelijk is dat haar ministerie in zee is gegaan met een nog bedrijf zonder stabiele historie.

Miljoenen voor Sywert

Van Lienden heeft duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is om de miljoenen die hij heeft ingecasseerd terug te geven. Wel heeft hij, op basis van een opgesteld ‘moreel kompas’, het verse vermogen ondergebracht in een stichting. Hijzelf bepaalt naar welk goed doel het rendement naartoe gaat.

Inmiddels is Van Lienden uit zijn partij het CDA gestapt, waar hij aanvankelijk nog lid was van de programcommissie en zelfs aspiraties koesterde om Kamerlid te worden. Daarvoor heeft hij in de herfst van 2020 een gesprek gevoerd met de CDA-sollicitatiecommissie, maar om nog onduidelijke redenen werd de procedure afgebroken.

Vandaag presenteert hetzelfde CDA een evaluatierapport over de desastreus verlopen verkiezingen voor de partij. Verwacht wordt dat de commissie-Spies harde kritiek levert op het vorige partijbestuur. Van Lienden heeft binnen de partij vanwege zijn goede contacten bij de media, waarin hij regelmatig optrad, uitstekende contacten.

Tags

ERIK DE VLIEGERSYWERT VAN LIENDENYVES GIJRATH

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck