Strafzaak moord Peter R. de Vries moet opnieuw: ‘Lastig voor nabestaanden’

Strafzaak Peter R de Vries moet opnieuw
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

De rechtszaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries moet opnieuw behandeld worden. De nabestaanden hadden de rechtbank al verzocht om ook met hen rekening te houden en niet alle gevoelig details in de zaak opnieuw te bespreken. Maar volgens de rechtbank is dat onvermijdelijk nu de zaak over moet.

Omdat één van de rechters is geëmigreerd en dus vervangen moet worden, is de samenstelling van de rechtbank veranderd, en dat is niet zomaar toegestaan. De wet schrijft voor dat het proces in dat geval opnieuw gevoerd moet worden, tenzij alle procespartijen vinden dat het kan doorgaan. De advocaten van verdachte Kamil E. wilden dat de zaak opnieuw zou worden behandeld.

Het Openbaar Ministerie vond dat niet slechts één zaak opnieuw kan worden gevoerd en zo dachten ook de rechters erover. Zij oordeelden uiteindelijk dat beide zaken over moeten. In een later stadium wordt bepaald hoe dat er in de praktijk gaat uitzien.

Emotioneel belastend

De familie van De Vries heeft de rechtbank laten weten dat het opnieuw behandelen voor hen emotioneel belastend is en heeft verzocht rekening met hen te houden. Maar volgens de rechtbank is het onvermijdelijk een aantal voor de nabestaanden zeer gevoelige aspecten opnieuw te bespreken. Wel is het mogelijk dat het spreekrecht kan worden overgeslagen en hoeven verzoeken om schadevergoedingen niet opnieuw behandeld te worden.

Levenslang geëist

De strafzaak tegen de twee vermoedelijke uitvoerders van de moord was van de zomer al zo goed als rond. Er was levenslang geëist tegen beide verdachten en de uitspraak stond gepland voor 14 juli. Maar kort daarvoor kwam het OM met nieuwe informatie over mogelijke opdrachtgevers van de moord. Hierdoor is de zaak heropend en de uitspraak uitgesteld. Op 4 juli zijn drie nieuwe verdachten aangehouden en deze week werd bekend dat hun strafzaak tegelijkertijd gaat worden behandeld met die van de twee vermoedelijke uitvoerders.

Tags

PETER R. DE VRIES

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck