Stromae onder vuur: ‘Dansers onderbetaald en uren in de vrieskou’

Stromae onder vuur
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Stromae ligt onder vuur vanwege zijn nieuwe videoclip. Dansers hebben geklaagd dat zij urenlang in de vrieskou moesten staan en te weinig vergoeding hebben gekregen.

In ‘Fils de joie’, de nieuwe videoclip van Stromae, waren tientallen dansers te zien. De opnamedagen vonden afgelopen januari in Brussel plaats, waar de temperaturen rond het vriespunt lagen.

Onderbetaalde dansers

Een aantal dansers zijn dan ook niet te spreken over de omstandigheden waarin zij moesten werken. Eén van de dansers vertelt over haar ervaringen in een interview met de omroep RTBF. Voor vijf dagen kreeg ze een vergoeding van 150 euro, iets wat ze van te voren niet wist.

,,In het begin wisten we alleen dat het om een betaald project ging. Toen we eenmaal hoorden wat de vergoeding was, zijn we er toch mee doorgegaan omdat we toegewijd waren aan het project”, legt ze uit. ,,De planning werd pas last minute bekend, en als catering waren er enkel wafels.”

Urenlang stilstaan in de kou

Pierre Dherte, voorzitter van vakvereniging Union des Artistes, heeft dezelfde klachten ontvangen. Volgens Dherte zouden figuranten een bedrag hebben gekregen van 60 euro per dag, dat dus hoger was dan de vergoeding van de professionele dansers. ,,We zitten hier duidelijk onder het geldende wettelijk dagloon”, vertelt hij aan de Brusselse website Bruzz.

Maar ook figuranten hebben geklaagd over de werkomstandigheden. De temperaturen lagen in januari rond het vriespunt en de clip werd buiten opgenomen. Volgens figuranten werd er niets aan de kou gedaan. Ze moesten urenlang blijven staan in de vrieskou, ook als de camera’s niet draaiden.

Tags

KRITIEKONDER VUURSTROMAE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck