Systeem voor boosterafspraak te omzeilen, GGD ‘is geen politie’

Door:
01-12-2021

DEN HAAG (ANP) – In het digitale aanmeldsysteem voor het aanvragen van een boosterprik zit een mogelijkheid waardoor mensen die nog niet aan de beurt zijn al wel een prikafspraak kunnen maken. Het is voor personen die langer dan zes maanden geleden een coronavaccin hebben gekregen daardoor tóch al mogelijk een afspraak in te plannen, door simpelweg een verkeerd geboortejaar in te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van het ANP. “Het systeem is kwetsbaar”, zegt een woordvoerder van GGD GHOR. “We hebben ervoor gekozen het systeem niet nodeloos dicht te timmeren. Het is een ingecalculeerd risico dat mensen er misbruik van kunnen maken.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De online-coronasystemen van de overheid kennen sinds begin dit jaar diverse problemen. Zo waren er half november vertragingen in het doorgeven van de besmettingscijfers door een telecomstoring bij een leverancier. Een ddos-aanval gericht op de website coronatest.nl zorgde er in juli voor dat mensen tijdelijk moeilijk een afspraak konden maken voor een test of vaccinatie. Ook kent het Nederlandse systeem van registratie van besmettingen fouten. Vandaag nog werd een wegens een technische storing incorrect aantal besmettingen gepubliceerd.

Momenteel kunnen mensen geboren in of voor 1940 op reguliere digitale wijze een afspraak plannen, volgens de vaccinatievolgorde van het ministerie van VWS. Door een geboortejaar van 1940 of eerder in te vullen kan iedereen dus een afspraak maken, ook al heeft het systeem de beschikking over het correcte geboortejaar en andere persoonlijke gegevens via de DigiD, die gebruikt wordt bij het maken van de afspraak.

Geautomatiseerde controle

GGD GHOR Nederland stelt evenwel dat aan het eind van de dag een geautomatiseerde controle plaatsvindt op basis van de data die zijn ontvangen. ​”Hierbij wordt automatisch gecheckt of op basis van het BSN-nummer dat gekoppeld is aan het DigiD-account het juiste geboortejaar is ingevuld. Mensen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie (op basis van het geboortejaar) worden hier automatisch uitgefilterd en vervolgens afgebeld”, aldus de organisatie. De woordvoerder kan niet zeggen hoe vaak dit gebeurd zou zijn. “We zijn niet van de politie”, benadrukt de GGD GHOR.

De koepel van regionale gezondheidsdiensten die de meeste boosterprikken zetten vraagt “iedereen om echt op zijn beurt te wachten”. “Als je voordringt, en fraudeert bij het invullen van de gegevens, dan neem je een plek van iemand in die deze vaccinatie misschien nog harder nodig heeft dan jij. Er is voor iedereen een vaccin beschikbaar, maar wacht op je beurt en je uitnodiging”, zo laat een woordvoerster in een verklaring weten.

Identificatiebewijs controleren

Een persoon die langer dan zes maanden geleden een tweede vaccin heeft gehad, maar geboren is in 1968, omzeilde de procedure met het valse geboortejaar 1938. De persoon kreeg uiteindelijk verschillende opties om komend weekend zijn booster te laten zetten, maar heeft geen afspraak gemaakt. Een andere bron, ook langer dan zes maanden terug gevaccineerd, maakte met het valse geboortejaar 1937 een afspraak. Het werkelijke geboortejaar van deze persoon is 1967.

Op het scherm bij de aanvraag staat duidelijk dat op de vaccinatie-locatie medewerkers het identificatiebewijs controleren. Ook moet de uitnodiging worden meegenomen. “Wij doen ook een controle op locatie”, voegt de GGD GHOR toe. “Al kan het zijn dat dat niet goed gaat.”

 

ANP

 

 

Meer DenD