Talkshows proberen zich te wapenen tegen fakenews in gesprekken

Talkshows op televisie zoeken naar manieren om zich te wapenen tegen onjuiste en niet onderbouwde informatie die in livegesprekken op televisie wordt verspreid. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs praatprogramma’s van de NPO, RTL en Talpa.
De Ombudsman van de NPO stelde in een rapport over omroep Ongehoord Nederland dat bij niet alle journalistieke producties van de publieke omroepen onjuistheden worden hersteld en verwijtbare onvolledigheden worden gerectificeerd.
Presentatoren van NPO-talkshow Op1 proberen onjuistheden die zij signaleren in een uitzending “altijd direct te herstellen”, laat hoofdredacteur Bert Huisjes van WNL weten. Hij is eindverantwoordelijk namens de omroepen die het programma maken. “Achteraf is soms lastiger, omdat je dan in een andere uitzending de context moet schetsen. Bij zeer grote voorvallen kan dit overigens wel – maar dat is nog niet voortgekomen.” Kijkers die zich storen aan onjuistheden, kunnen een klacht indienen bij de Ombudsman van de NPO, die onafhankelijk een oordeel velt.
Factchecken
Het dilemma speelt niet alleen bij de NPO, maar ook bij commerciële zenders en hun livetalkshows. RTL, dat dagelijks rond 22.00 uur een praatprogramma uitzendt met wisselende presentatoren, maakt “alle journalistieke programma’s met inachtneming van de huidige journalistieke wet en regelgeving”, laat een woordvoerder weten. “Als er bijvoorbeeld iets namens ons gerectificeerd moet worden, dan gebeurt dat.”
Op de vraag hoe dat dan gebeurt en wie bepaalt of iets gerectificeerd moet worden, geeft de zender geen antwoord. Sinds dit seizoen probeert Roelof Hemmen bij Jinek wel live in de uitzending bepaalde zaken te factchecken. De zegsman van RTL beklemtoont dat kijkers die een klacht hebben, zich altijd kunnen melden bij de afdeling ‘customer care’. RTL zegt niet wat er vervolgens met zo’n melding gebeurt.
Talpa Network, dat dagelijks talkshows HLF8 en Vandaag Inside uitzendt, laat weten dat “onze opinieprogramma’s zoals Vandaag Inside redactionele vrijheid hebben om hun mening te geven en hun content te bepalen”. Op de vraag hoe Talpa omgaat met onjuiste informatie die in programma’s als HLF8 of VI wordt gepresenteerd, geeft het bedrijf geen antwoord.
BuzzE