Talpa houdt zich op de vlakte over Zwarte Piet

Door: DitjesDatjes
03-12-2019

Talpa wil zich niet nadrukkelijk uitspreken voor of tegen de traditionele Zwarte Piet. Het mediabedrijf laat alleen weten na het uitzenden van de komische horrorfilm Sint op dinsdagavond dit jaar “geen andere programmering rond het thema Sint meer op de zenders” te tonen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Over de aanwezigheid van traditionele pieten of roetveegpieten in de toekomst laat Talpa zich niet uit. Eerder meldden de NPO en RTL wel nadrukkelijk alleen maar roetveegpieten te willen tonen op televisie, omdat veel Nederlanders zich ongemakkelijk of gekwetst voelen door een gitzwarte piet.

Om die reden wil RTL de horrorfilm Sint van Dick Maas ook niet meer uitzenden. De film is dinsdagavond wel te zien bij Veronica, een van de zenders van Talpa. “De film is populair en staat ver weg van de dagelijkse realiteit en de daarmee verbonden discussie rondom de pietfiguur”, aldus een zegsvrouw van Talpa.

Demonische goedheiligman

De film Sint, waarin een demonische variant van de goedheiligman mensen vermoordt, deed in 2010 ook al flink wat stof opwaaien. Regisseur Johan Nijenhuis was toen boos op zijn collega Maas omdat op de poster, die overal in het land in bushokjes hing, de demonische versie van de goedheiligman stond afgebeeld. Dit zou slecht zijn voor kinderen, claimde Nijenhuis.

Regisseur Dick Maas liet vrijdag in een reactie weten “te snappen waar het besluit vandaan komt. Maar de meeste pieten in de film zijn verbrand, daar gelden volgens mij weer heel andere regels voor. In 2010 was er nog helemaal geen discussie over de kleur van Zwarte Piet.” De filmmaker heeft een script liggen voor een vervolg op Sint. Hij kan nog niet zeggen wat de kleur van de pieten in de sequel wordt.

Overigens verklaarde omroepbaas Dominique Weesie donderdag in het AD dat zijn omroep PowNed voortaan ook geen Zwarte Pieten meer toont. De rechtse omroep deed hier tien jaar geleden nog niet zo moeilijk over. “Maar ook ík denk: moeten we nog wel terug willen naar Zwarte Piet? Tegenstanders hebben misschien toch wel gelijk. Laten we het maar gewoon afschaffen. Al doende leert men.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD