Hortensia weetjes’ van Lodewijk

Lodewijk Hoekstra
Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra, de tuinexpert van Ditjes & Datjes, weet alles van de hortensia. Wij Nederlanders zijn gek op de fleurige plant, maar wat weten we eigenlijk van deze oer-oude plantensoort? Tijd voor een lesje hortensia.

Misschien heb je nooit gehoord van de Hydrangea Macrophylla maar de naam hortensia doet vast een belletje rinkelen. Oorspronkelijk komt de hortensia uit Azië en Zuid-Amerika. Na de introductie in Europa zo’n tweehonderd jaar geleden werd de struik hier populair als winterharde tuinplant met kleurige bloemen, die ook nog eens heel veel water opneemt. Daarom werden ho

Groene vingersrtensia’s vaak geplant langs de vochtige muren van boerderijen, zodat deze droog bleven. De ‘boerenhortensia’ was geboren.

Later waren door cv en muurisolatie hortensia’s als ‘murendroogmakers’ overbodig. Hoewel de bloemen geliefd bleven, verdween de hortensia uit het straat- beeld. De laatste jaren is hij gelukkig weer helemaal terug.

Forever&Ever

Inmiddels zijn er nieuwe soorten die bloeien in het- zelfde jaar dat ze gesnoeid zijn. Forever&Ever is zo’n variant: elke tak geeft een bloem, ongeacht snoei of vorst. Verzorging is ook gemakkelijk: eens per jaar snoeien is voldoende voor een zomer vol bloemen!

Hortensia-ideeën om je te inspireren:

1In de pot

 

2In de tuin

3In de vaas

 


Meer Lodewijk? Kijk dan op: