Theatergezelschappen maken zich zorgen over coronacrisis

Door: DitjesDatjes
08-04-2020

De grote theatergezelschappen in Nederland hebben het zwaar vanwege de coronacrisis. Honderden voorstellingen moesten worden geannuleerd of verplaatst, nieuwe producties liggen stil en de kaartverkoop voor toekomstige optredens is gestagneerd. Toneelgroep Maastricht liet dinsdag weten groot verlies te draaien en zelfs een faillissement te vrezen en ook andere genootschappen kampen met problemen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Internationaal Theater Amsterdam (ITA), voorheen Toneelgroep Amsterdam, “deelt de zorg” van Maastricht. “We hebben geen precieze cijfers over het aantal geannuleerde voorstellingen, ook omdat we een deel uitstellen, maar het is pittig”, vertelt een woordvoerder aan BuzzE. Wel merkt de toneelgroep dat het publiek blijft steunen door bijvoorbeeld donaties en reacties op e-mails. “We horen vaak ‘zet ‘m op’ en ‘hou vol’, ook die steun is erg welkom.”

Het ITA stak vanwege de crisis de handen ineen met Het Nationale Theater (HNT). Acteurs uit beide ensembles lezen sinds eind vorige maand een verhaal uit de Decamerone van de Italiaanse dichter Boccaccio. Daarin beschreef hij hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Die verhalen, vertelt door de acteurs, verschijnen dagelijks online op de websites van de VPRO en beide gezelschappen.

Steun

Hoewel dergelijke initiatieven vanwege de coronacrisis mooi zijn, weegt dat niet op tegen de inkomsten die normaal binnenkomen door voorstellingen. “Het is voor alle kunstinstellingen een groot probleem”, zegt directeur theater Cees Debets van HNT. “Het is simpel: we kunnen niks verkopen, niks maken en de subsidie compenseert slechts een beetje.”

Wel krijgt ook HNT veel steun van het publiek. Op een brief die is gestuurd naar de bezoekers met de boodschap dat ze worden gemist, kwam vaak de reactie dat dat gevoel wederzijds is. Daarnaast hebben mensen niet massaal geld teruggevraagd voor de voorstellingen. “Ze wachten geduldig af wat er gaat gebeuren.”

Ook het Noord Nederlands Toneel “heeft zo’n honderd voorstellingen van verschillende producties moeten annuleren”, aldus zakelijk directeur Harmen van der Hoek. “We gaan ervan uit dat we alles tot de zomer moeten stilleggen.” Van der Hoek erkent dat het voor iedereen een zware tijd is, maar zegt wel dat het gezelschap zich voorlopig in een “gezonde financiële positie” bevindt. “We hebben nog van niemand afscheid hoeven nemen en blijven zoeken naar vervangende werkzaamheden. Zo zijn we bezig met het ontwikkelen van een online platform voor ons aanbod.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD