Thomas Acda: ‘Fit blijven onderdeel van werk’

Door: DitjesDatjes
09-05-2018

AMSTERDAM – Acteur en zanger Thomas Acda waakt over zijn gezondheid om fit op het podium te blijven. Als hoofdrolspeler in de musical Fiddler on the Roof stond Acda soms zes keer per week op het podium en dat drie uur achtereen. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het programma Volle Zalen (NPO 2, 20.45 uur) vertelt de artiest dat hij niet opnieuw overwerkt wil raken.

“Toen we én overdag moesten repeteren én ‘s avonds spelen dacht ik; dit ga ik niet redden. Toen ben ik gaan zwemmen. Nu zwem ik elke ochtend dat ik speel. Dat merk ik wel op het podium, het lijf is veel sterker”, vertelt Acda aan Cornald Maas.

Het nachtleven heeft hij afgezworen. Acda (51) let tegenwoordig op zichzelf. “Ik ga niet feesten met mijn jonge collega’s na de voorstelling, maar naar huis.” Acda beschrijft een hoofdrol in een musical als ‘topsport’ en dat vereist discipline. “Ik ben mij ervan bewust dat fit en gezond blijven onderdeel is van mijn werk.”

Coke

Het zware tourschema van Acda en de Munnik eiste destijds zijn tol. “Ik weet nog dat ik de auto instapte en we moesten naar Delfzijl of Stadskanaal. Iets heel ver weg. Alleen, ik wist niet waar we heen gingen. Ik keek naar Paul en zeg ‘ik heb geen idee waar we heen gaan’. Hij zegt ‘ik ook eigenlijk niet’. Toen hebben we heel lang nagedacht en toen zei ik ‘dit is niet goed hoor, volgens mij’. En dan voel je echt ineens alles in je lijf. Toen hebben we het impresariaat gebeld en gezegd: we houden ermee op, we spelen alleen vanavond nog. Ik zei tegen Paul: Nu snap ik waarom mensen aan de coke gaan want waar moeten we in godsnaam de energie vandaan halen? Toen hebben we geloof ik een maand afgezegd. Toen heb ik ook weken op bed gelegen.”

Een paar jaar later, in 2015, stopten Acda en De Munnik er definitief mee.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD