Tijdens staatsbezoek van koningspaar: Máxima wint ‘Battle of the Queens’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Koningin Máxima en de Spaanse koningin Letizia zijn niet alleen bevroiend, ze hebben ook veel gemeen. Maar tijdens het staatsbezoek van het Spaanse koningspaar aan ons land, was Máxima toch echt de grote blikvanger… 

De liefhebbers van glitter en glamour, van veel diademen en ruisende japonnen, bij een inkomend koninklijk staatsbezoek, zullen even geduld moeten hebben. Na het bezoek van het Spaanse koningspaar Felipe en Letizia is de koek wel zo’n beetje op. In elk geval wat betreft een ‘Battle of the Queens’, zoals die tussen de koninginnen Máxima en Letizia. Pas als het nieuwe Deense koningspaar Frederik en Mary ook buiten Scandinavië bezoeken gaat afleggen, wordt het in het Koninklijk Paleis in Amsterdam weer spannend. 

Langer regerend 

Voor staatsbezoeken geldt internationaal het gebruik – in elk geval bij de vorstenhuizen – dat de kortst regerende monarch eerst op bezoek gaat bij zijn of haar langer regerende collega. Vandaar dat koning Willem-Alexander de afgelopen jaren met Máxima naar de koningen van Noorwegen en Zweden is geweest en naar de koninginnen Elizabeth (VK) en Margrethe (Denemarken). Ook de groothertog van Luxemburg kreeg visite uit Den Haag. Daarmee was Willem-Alexander ‘klaar’ met zijn rondje langs zijn langer op de troon zittende collega’s. 

Onrustig 

Willem-Alexander zelf regeert net iets langer dan koning Filip van België – het scheelt maar een paar maanden – en iets meer dan een jaar langer dan de Spaanse koning Felipe. Volgens het protocol moesten zij dus eerst naar Nederland komen. Filip deed dat al in 2016, maar de Spaanse koning die deze zomer zijn tienjarig jubileum viert, kon niet zo snel zijn koffers pakken. In eigen land was het lange tijd politiek onrustig en daar kwam de coronapandemie bovenop. Het bleef daarom bij een kennismakingsbezoek kort na zijn aantreden. 

Zeer hecht 

,,We koesteren nog steeds de zeer aangename herinnering aan ons eerste officiële bezoek hier, in oktober 2014”, aldus Felipe bij het staatsbanket in Amsterdam. Een jaar eerder was hij met Letizia getuige geweest van de inhuldiging van Willem-Alexander en in 2017 vierden ze samen zijn vijftigste verjaardag mee in de Koninklijke Stallen in Den Haag. Maar zoals Willem-Alexander zei in zijn toespraak: ,,Onze persoonlijke banden zijn hecht en we zien elkaar regelmatig. Het enige dat tot nu toe ontbrak, was een staatsbezoek.” 

Prominente rol 

Die leemte is nu gevuld waarbij het opviel dat koningin Letizia de hoofdstad helemaal niet uitkwam en het paleis nauwelijks. Daar waar Máxima altijd een prominente rol speelt naast haar man, stelde Letizia zich tijdens het staatsbezoek zeer bescheiden op. Na de welkomstceremonie, de kranslegging en de lunch in het paleis, trok de Spaanse koningin zich terug op haar kamers om zich voor te bereiden op het staatsbanket. Ze wilde kennelijk alles uit de kast halen om maar zo goed mogelijk voor de dag te komen naast Máxima. Die ging ondertussen uit verveling – beide koningen waren elders in Amsterdam – maar een eindje fietsen en winkelen. Gezellig met Letizia bijpraten was er duidelijk niet bij. 

Prominente rol 

De siësta, uren visagie en voorbereiding konden niet voorkomen dat de Spaanse koningin toch in de schaduw stond van Máxima, die als gastvrouw bij het staatsbanket ook nog eens werd gesteund door dochter Amalia en schoonmoeder Beatrix. En niet te onderschatten: ook door ontwerper Jan Taminiau, die al heel vaak Máxima’s oogverblindende japonnen voor staatsbanketten ontwierp. 

Voetaandoening 

Máxima kleedde zich sexy en liet het grootste en meest indrukwekkende diadeem van de Oranjes uit de kluis halen, inclusief de bijbehorende mega Stuart-diamant. Daar kon Letizia met haar kuise, koningsblauwe jurk van The 2nd Skin Co en het grootste diadeem uit de Spaanse koninklijke collectie niet tegenop. Het beeld werd er na de groepsfoto niet beter op. Letizia (51) moest vanwege een voetaandoening blijven zitten bij de ontvangst van de gasten. De volgende dag was van dat probleem – een verdikking van de zenuw tussen twee middenvoetsbeentjes waardoor ze branderige pijn in de voorvoet en de tenen krijgt – niets te merken. 

Veel weerstand 

Terwijl de koningen in Den Haag waren, ging Letizia in Amsterdam op stap met Máxima. Op het eerste oog zijn er gelijkenissen: twee burgermeisjes die een succesvolle eigen loopbaan opgaven voor een huwelijk met een (toekomstige) koning. Maar waar de exotische en extraverte Máxima in ons land met open armen werd ontvangen, ontmoette televisiejournalist Letizia vooral weerstand. Als gescheiden vrouw werd ze met name in conservatieve kringen niet geschikt geacht. Nu, twintig jaar is die weerstand nog steeds voelbaar. In dat opzicht helpt het haar niet dat een zelfverklaard ex-vriendje en ex-zwager Jaime del Burgo heeft aangekondigd met een onthullende tv-serie te komen over hun vermeende verhouding… 

Tags

MÁXIMASPAANS KONINGSHUIS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck