Tim den Besten in tranen na rel Pride: ‘Ik ben geen racist’

Tim den Besten kapot na Pride rel
Door: Charlotte Wijnen
09-08-2022

Er is een enorme rel ontstaan nadat Tim den Besten een Sinterklaasliedje zong tijdens de Pride. Toen hij gisteren te gast was bij NPO Radio 1, werd het hem allemaal te veel. In tranen kwam hij de radiostudio binnen. ,,Ik ben geen racist”, zegt hij emotioneel.

Velen nemen het Tim kwalijk dat hij tijdens het zingen naar zijn goede vriend Nicolaas Veul het woord ‘knecht’ in de mond nam. Alle haat doet hem enorm veel verdriet.

‘Ik schaam me kapot’

In de radiostudio legt hij uit wat er is gebeurd afgelopen weekend. ,,Omdat hij op een boot stond en Nicolaas heet, had ik bedacht dat hij Sint-Nicolaas is en aankwam met de boot”, vertelt hij in tranen. ,,En toen heb ik per ongeluk ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ gezongen.”

Tim noemt zijn actie ‘heel dom’, maar bedoelde er niets mee. ,,Maar nu is er van gemaakt, dat omdat het een boot was met veel donkere mensen, dat ik daarom dat liedje heb gezongen. En dat ik daarna nog ‘Piet’ naar mensen heb geroepen terwijl ik riep ‘Stien’.”

Terwijl hij de situatie probeert uit te leggen, kan hij amper uit zijn woorden komen omdat hij zo emotioneel is. ,,Dat liedje… daarvoor schaam ik me kapot. Maar de rest heb ik gewoon echt niet gedaan.”

‘Mensen denken dat ik een racist ben’

Omdat hij zoveel haat over zich heen krijgt, durfde Tim eerst niet meer naar buiten. ,,Toen ik hier naartoe ging was het voor het eerst dat ik weer naar buiten ging”, legt hij uit. ,,En dan heb je helemaal zo’n gevoel van: mensen denken dat ik een racist ben. Of dat ik niet alleen dat liedje heb gezongen, maar dat ik dat ook heb gedaan omdat er een boot vol donkere mensen was en daar ‘Piet’ naar heb geroepen.”

Hoewel Tim zijn excuses al heeft aangeboden en vertelt dat hij écht niet daarom het liedje zong, is hij nog steeds overstuur. ,,Ik ben echt wel wat gewend. Het maakt me in principe niet zoveel uit wat mensen van me vinden. Maar dit… ik ben in iets terechtgekomen waar ik gewoon echt niet thuishoor.”

Meer DenD