Tjitske Reidinga: roken is eigenlijk heel sneu

Door: DitjesDatjes
01-10-2020

Tjitske Reidinga en Jörgen Raymann hebben als het goed is hun laatste sigaret uitgedrukt. Ze doen mee aan de actie Stoptober en proberen vanaf donderdag definitief niet meer te roken.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

“Ik doe het niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving”, zegt Tjitske tegen het ANP. Ze stak tot nu zo’n 15 sigaretten per dag op. “Het kan ook al heel lang niet meer. Het is eigenlijk heel sneu”, vindt ze.

Jörgen is meer een gelegenheidsroker. Hij rookte nog zo’n twee tot vier sigaretten per dag en is de laatste periode al geminderd. “Ik was het al een beetje aan het afbouwen”, zegt hij. “Maar met Stoptober heb ik toch meer een stok achter de deur en weet ik dat ik er niet alleen voor sta.”

Rookvrij

Zowel Tjitske als Jörgen kennen het klappen van de zweep: de actrice en presentator ondernamen al meerdere pogingen en zijn ook beiden al verschillende periodes rookvrij geweest. Toch konden ze het om uiteenlopende redenen niet laten om weer een sigaretje op te steken.

Het feit dat Tjitske weet waar ze aan begint, gaat haar helpen. “Het is gewoon een mentale knop omzetten”, legt ze uit. “Eigenlijk is het gewoon een enorme mindfuck. Als je in het vliegtuig zit of slaapt heb je toch ook geen nicotine nodig?”

Niet opgeven

In totaal hebben al zo’n 330.000 mensen meegedaan aan Stoptober. Voor iedereen die dit jaar de uitdaging aangaan hebben Tjitske en Jörgen nog wel wat tips. “Houd in je achterhoofd waarvoor je het doet en zoek een bondgenoot als het moeilijk is”, zegt Jörgen. “En vooral: niet opgeven.”

Tjitske raadt een goede voorbereiding aan en in het begin vooral kleine doelen stellen. “Bekijk het dag voor dag”, zegt ze. “De eerste twee dagen zijn het moeilijkst. Dan heb je al een hele klap gehad.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD