Tom Cruise neemt zijn vak en status nooit voor lief

Door: DitjesDatjes
18-05-2022

Tom Cruise neemt zijn vak en zijn status naar eigen zeggen nooit voor lief. Dat beklemtoonde de superster woensdagmiddag tijdens een publiek gesprek dat hij had op het festival van Cannes.

“Met elke film probeer ik het publiek iets te bieden dat ze nog nooit eerder hebben gezien”, aldus Cruise. “Ik wil het feit dat ik dit vak kan uitoefenen nooit voor lief gaan nemen.” De Europese première van zijn nieuwe film Top Gun: Maverick vindt woensdagavond plaats in de grote zaal van het festivalpaleis.

“Ik droomde er als jochie van vier jaar oud al van om films te maken”, aldus de 59-jarige acteur. “Ik deed als tiener allerlei werk om geld te verdienen om naar de bioscoop te kunnen: gras maaien, sneeuw ruimen, ik verkocht ansichtkaarten aan de deur.”

Rol in Taps

Op zijn achttiende deed Cruise zijn eerste audities. Zijn eerste serieuze rolletje had hij in 1981 in de film Taps. “Het was een klein rolletje. Maar ik nam mij voor om elk moment op de set te gebruiken om meer te leren over het vak en het maken van een film”, vertelde de acteur. “Ik heb aangeklopt bij elke medewerker op de set en vroeg: wat doe je? Hoe beïnvloedt dit de film en de manier waarop het publiek de film gaat ervaren?”

Dit is ook de reden dat de acteur in de Mission: Impossible-serie zijn stunts zelf doet. “Niemand vroeg Gene Kelly ooit waarom hij eigenlijk wilde dansen”, merkte Cruise lachend op. “Maar ik wilde iets nieuws toevoegen aan het actiegenre, ik wilde grenzen verleggen. En dat kon ik doen door zelf de stunts uit te voeren: op die manier kon ik het publiek een unieke ervaring bieden. Dat is altijd mijn doel.”

Pete Mitchell

In Top Gun: Maverick speelt Cruise opnieuw de rol van de rebelse piloot Pete ‘Maverick’ Mitchell. Hij krijgt van zijn oude maatje Ice (Val Kilmer), inmiddels generaal, een speciale opdracht om een jonge lichting vliegeniers te trainen voor een heel bijzondere en gevaarlijke missie. De sequel draait in Cannes overigens niet in competitie, maar is een zogenoemde ‘speciale screening’.

De film draait vanaf 26 mei in de Nederlandse bioscopen.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD