Tonny Eyk ontdekt aan de Côte topkok Pierre Altobelli en eet voor drie tientjes

ici Teun||Tonny Eyk|||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Jarenlang zocht het muzikale wonder Tonny Eyk (‘Ici Eyk’) alle culinaire paradijsjes op tijdens zijn reizen naar de Côte d’Azur. Met groot enthousiasme schreef hij duizenden columns, ook over de pleisterplaatsen van de Tour de France, en er kwamen ook boekjes zoals de bestseller Richting Zuiden.

,,De zon schijnt altijd als ik er ben”, knipoogt de bon vivant in zijn Douce France.

Na de lockdowns is Teun, zoals zijn vele goede vrienden hem noemen, weer terug aan de Franse zuidkust. Ter geruststelling van vele fans is de musicus ook weer op jacht naar heerlijke en betaalbare adresjes.

Society Journaal

Het goede nieuws is dat de eerste ontdekking inmiddels een feit is, want Eyk kwam een culinair wonder op het spoor. Voor degenen die nog naar het zuiden afreizen is het van belang om nu potlood en papier te pakken, want dit zijn de gouden tips voor de vakantie aan de Franse Zuidkust.

De voorpret kan nu alvast beginnen.

Het gaat om de Pierre Altobelli van bistro Chez Davia. Een grootheid, vindt Tonny Eyk. In Nice wordt Pierre ‘monsieur Pierre’ genoemd, omdat hij daar als een culinair wonder wordt beschouwd. Zijn oma begon ooit met Chez Davia in 1953 en zijn moeder zet de bistro voort met Pierre in de keuken.

,,Die Pierre is een geweldige kok en een aardige gozer. Hij hoort bij de groten van Frankrijk en is een topper. Zijn bistro heeft opvallend veel schrijfsels opgeleverd. Het heeft alleen niets van doen met de Haute Cuisine te maken! Zeer simpel, maar smaakvol.”

Met wie Altobelli ooit heeft samengewerkt? Hou je vast: truffelkoning Bruno in Lorques, bij Christian Morisset in Juana, bij de broers Pourcel in Shanghai, bij Alain Ducasse in Monaco, bij Jacques Maximin in Vence en bij Michel Troisgros in Tokio. 

Teun: ,,Wat je aantreft op je bord is de ‘oude’ keuken van Nice. Voor 30 Euro heb je een perfect menu! Het is niet te geloven! Altobelli was verantwoordelijk voor bijna onbetaalbare diners van de grote Franse koks in Japan, Hong Kong en hij was jarenlang de rechterhand van Richard Ekkebus.”

Als je goud vindt, deel je de vindplaats meestal niet. Voor Teun, die de Tour de France ook zonder Mathieu van der Poel uiteraard op de voet volgt en zijn culinaire ontdekkingsreis aan de Côte voortzet, maakt er geen probleem van. Aan de Rue Grimaldi 11 in Nice bij Chez Davia ligt het voor het oprapen. 

Teun: ‘Zeer simpel maar smaakvol’.
Pierre Altobelli in Nice.

Tags

COTE D'AZURTONNY EYK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck