Top 5: wie is het meest overschatte Kamerlid van Nederland

Overschatte kamerleden top 5
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Hoeveel parlementariërs ken je eigenlijk van naam? En weet je ook wat ze doen in de Tweede Kamer? Neem de proef op de som door je kennis via DEZE link te testen. De meesten politici leiden een bestaan in de schaduw, volledig anoniem. Ze hebben geen interessante portefeuille, ze behoren niet tot de intimi van de politieke leiders of blijken totaal niet te passen in de politieke arena.

De totale misfit is pijnlijk voor de partij en wat minder voor het Kamerlid, die in principe vier jaar een riant salaris opstrijkt en zelfs zo’n slordige €1.000 euro pensioen later maandelijks kan bijschrijven. Ybeltje Berckmoes was Kamerlid voor de VVD en schreef een boekje over de Haagse slangenkuil.

Het Kamerlidmaatschap is een roeping. Pieter Omtzigt, de voormalige CDA’er, is een uitzonderlijk voorbeeld van een politicus die ook met gevoel voor publiciteit zelfs nu ook als eenmansfractie zijn taak uitoefent. En zo zijn er nog een paar parlementariërs die het noeste werk, zoals het ondankbare’ wetgevingsoverleg zonder de camera’s van Nieuwsuur, RTL en NOS, zonder morren uitvoeren.

Maar er is ook een groep van volledig ‘overschatte Kamerleden’. Dat zijn de parlementariërs die uiterst behendig, vaak voor het oog van de media, met debatjes, woordspelletjes of met gebakken lucht proberen op te vallen. Ook het afgelopen jaar deden ze van zich spreken, de meest overschatte Kamerleden. Ze hanteren de methode: wie niet sterk is, moet slim zijn.

Een fijne bijkomstigheid in 2021 was dat het kabinet demissionair werd en dat de tafels van de talkshows moeten worden gevuld.

Daarom niet een lijst van het meest veelbelovende Kamerlid (Derk Boswijk – CDA, Kati Piri – PvdA, Nicki Pouw-Verwey – Ja21), de meest humorvolle volksvertegenwoordiger (Kees van der Staay – SGP, Martin Bosma – PVV) of de best geklede parlementariër (Joba van der Berg – CDA, Sylvana Sijmons – BIJ1).

HET MEEST OVERSCHATTE TWEEDE KAMERLID VAN 2022

Caroline van der Plas

1. Caroline van der Plas (BBB)

De voormalig journaliste heeft het handig aangepakt. Ze liet zich op haar eerste Kamerdag naar het Binnenhof rijden in een tractor en sindsdien is ze niet meer weg te slaan als er een camera draait. Lientje, haar Twitternaam, is een bonk gezond verstand en daar moesten de Binnenhof-bewoners aan wennen. De redacties van de talkshows en andere tv-programma’s hadden het ook meteen door. De aaibare Van der Plas kwam in de Hilversumse kaartenbak terecht. In debatten weet ze handig de aandacht op zich te vestigen door zonder enige schroom bewindslieden, onderwie Hugo de Jonge, Sigrid Kaag en zelfs premier Rutte de maat te nemen. Wat ze tot dusver zelf heeft gepresteerd, behalve het indienen van moties en als verlengstuk fungeren van de boerenlobby, is nog erg onduidelijk. Alhoewel, haar partij staat nu op 8 zetels in de peilingen. Dat mag op zijn minst een huzarenstukje worden genoemd.

Sylvana Simons

2. Sylvana Simons (BIJ1)

Met een flux de bouche, een goed stel hersenen en een uitstekend voorkomen wist Sylvana Simons sommige leden van het kabinet tot razernij te brengen. Vraag maar aan Mark Rutte die ze beschuldigde dat hij corona-slachtoffers op zijn geweten heeft. Ook ging ze te keer tegen minister van Justitie Ferd Grapperhaus, die zich niet verleiden mee te gaan in de emotionele ontlading van Simons. Evenals Caroline van der Plas bleef het vooral bij mooie woorden. Want met een eenmansfractie kom je niet heel erg ver in het politieke radarwerk. Bovendien heeft Simons aan haar voormalige politieke vrienden bij DENK een flinke dobber. In de peilingen profiteert BIJ1 nauwelijks van haar optredens en lijkt haar BIJ1 vooralsnog een eendagsvlieg.

Laurens Dassen

3. Laurens Dassen (Volt)

Zou deze Laurens Dassen uit Eindhoven, zoon van een Philips-directeur, de nieuwe Hans van Mierlo worden van de Tweede Kamer. Jong van lijf en geest, vernieuwende ideeën over de rol van Nederland in Europa en als ex-bankier verzette hij hemel en aarde om zijn partij Volt het levenslicht te laten zien. Tot dusver blijven de politieke wapenfeiten van Laurens Dassen beperkt tot het stellen van schriftelijke vragen. Zijn fractie kan mogelijk in 2022 gaan profiteren van de nieuwe open bestuurscultuur van Rutte4. Vooralsnog is ook de leider van Volt Nederland overschat als Kamerlid, maar wil men hem wel te vriend houden.

Thierry Baudet

4. Thierry Baudet (FvD)

Thierry Baudet heeft als Tweede Kamerlid nog maar weinig potten kunnen breken. Aanvankelijk leek hij een bedreiging voor de hegemonie van de VVD, inmiddels heeft het Kamerlid Thierry Baudet met zijn groepje trawanten de bodem van het betamelijke bereikt. Het doel is rotzooi trappen in de politieke arena en dat laat hij ook graag over aan zijn fractiegenoten. Baudet ziet de Tweede Kamer als een podium om aan zijn eigen Forum-land te werken. Het politieke handwerk, zoals het controleren van de macht en het eventueel wijzigen van het kabinetsbeleid, is niet aan hem besteed. Het Kamerwerk lijkt hem niet te boeien.

Liane den Haan

5. Liane den Haan (ex-50Plus)

De opvolger van Henk Krol trok nadat ze was gekozen namens de ouderenpartij 50Plus al snel aan haar stutten. Ze roofde de Kamerzetel en sindsdien is ze niet veel meer dan behang in de Tweede Kamer. Liane den Haan kwam als directeur van ouderenorganisatie ANBO jarenlang op voor de belangen van de senioren. In de Kamer kan ze geen potten breken, hoewel ze regelmatig bij de interruptiemicrofoon is te vinden. Te weinig opvallend. Richt Liane den Haan een nieuwe ouderenpartij op? Sluit ze zich aan bij een andere fractie? Of dooft het politieke vuur bij de komende verkiezingen? Ze heeft nog drie jaar de tijd om voor de belangen van de ouderen op te komen.

Tags

CAROLINE VAN DER PLASKEES VAN DER STAAIJLIANE DEN HAANMARTIN BOSMAPIETER OMTZIGTSYLVANA SIMONSTHIERRY BAUDET

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck