Topkok Henk Savelberg* levert wereldprestatie met 5e Michelin-ster

Door: DitjesDatjes
08-12-2017

Een van de meest sympathieke koks van Nederland, Henk Savelberg, heeft in Thailand voor de 5e keer in zijn leven een Michelinster gekregen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De chef-kok verkocht zijn toprestaurant Vreugd & Rust in Voorburg en opende drie jaar geleden een restaurant in het Oriental Residence Hotel in het centrum van Bangkok.

,,Wat je in je hoofd moet je gewoon. Je moet gewoon je eigen idee volgen en dan win je altijd,” aldus Savelberg over zijn opmerkelijke vertrek naar Thailand.

Wars van show en glitter

Savelberg staat te boek als een patron-cuisinier die wars is van show en glitter. De keuken is zijn domein. En waar andere koks, op iets gevorderde leeftijd, ‘adviseur’ worden, opduiken in tv-programma’s of nog teren op de roem van vroeger kolkt het koksbloed bij Savelberg nog steeds volop.

Met als resultaat dat hij dezer dagen in Bangkok opnieuw erkenning heeft gekregen voor zijn vakmanschap dankzij Michelin. Zijn restaurant, waar de Franse en Hollandse keuken, samenkomen, is hot in Bangkok.

Tandarts

De Haagse topkok en zijn vrouw Diana (ze is tandarts) waren dolgelukkig met de erkenning van Michelin. Savelberg kreeg eerder de sterren bij de restaurants Seinpost, De Graaf van het Hoogeveen en twee keer bij Vreugd & Rust.

,,Ik ben met deze onderscheiding heel blij,” aldus Savelberg, die in Nederland een groot voorbeeld is voor veel vakgenoten. De kok werd tot meesterkok geslagen door de inmiddels overleden topkok Cas Spijkers, de man die eveneens anderen geweldig inspireerde met zijn kijk op de Nederlandse keuken, het gebruik van prachtige ingrediënten voor gerechten maar bovenal Nederland de liefde voor de betere keuken aanleerde.

Beter en nog beter

Nog steeds zegt Savelberg niet klaar te zijn. Hij wil beter, nog beter en nog beter. Met zijn medewerkers, die hij voor een deel heeft meegenomen uit Vreugd & Rust, wil hij hij altijd naar de absolute top.

Niemand kan beter dan Savelberg bijvoorbeeld een tarbot of kabeljauw bereiden. Of bijvoorbeeld de asperges met kaviaar. Savelberg, een Limburger van geboorte, toont zich op alle fronten een meesterkok in plaats van een kok die verliefd is op de tv-camera en zich commercieel verhuurt en de echte keuken niet meer van binnen kent.

De keuken van Savelberg omschreef de meesterkok ooit zelf bij de bereiding van de asperges met een saus van kaviaar. ,,Niet van het zuinige!”

Meer DenD