Treinkaartje wordt in 2026 6 tot 9 procent duurder

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De prijs van treinkaartjes ligt volgend jaar 6 tot 9 procent hoger, schrijft demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Openbaar Vervoer, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder werd nog uitgegaan van een stijging van 12 procent, maar de NS neemt nu maatregelen.

Zo gaat het vervoersbedrijf onder meer kosten besparen door het onderhoud van treinen anders in te richten. Er zullen minder treinstellen direct beschikbaar staan als buffer, en op drukke dagen worden minder treinen uit de dienstregeling gehaald voor onderhoud. De NS erkent dat reizigers door bijvoorbeeld de kleinere buffer een groter risico hebben op drukte in de treinen. Dit kan zich voornamelijk voordoen in de spits op dinsdag en donderdag, in het najaar en in de Randstad.

Ook wordt de eerste klas in sommige treinen vervangen door een tweede klas, en komt er een einde aan bepaalde kortingen. Zo maakte de NS al bekend te stoppen met de dagkaart voor jongeren.

Prijsstijging

De prijs stijgt zo hard omdat eerder de inflatie niet werd doorberekend. Vorig jaar werd een prijsstijging van 12 procent al afgewend. Toen sprong het kabinet bij. Maar eerder dit jaar liet toenmalig staatssecretaris Chris Jansen (PVV) weten dat daar nu geen geld voor is.

Aartsen is blij met de uitkomst. “We hebben samen goed en kritisch gekeken naar de mogelijkheden om de prijsstijging te beperken.” De NS laat weten dat het niet de volledige achterstallige inflatie bij de reiziger wilde laten terechtkomen. “Helaas kan NS niet voorkomen dat die maatregelen ook impact hebben op de treinreiziger, zoals het onlangs stoppen met de verkoop van de Jongerendagkaart.”

De prijs wordt dit najaar definitief vastgesteld.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • Dirck

Deze site gebruikt trackingtechnologieën. Je kunt ervoor kiezen om deze technologieën te accepteren of te weigeren.