Trump schept op over redden Saudische kroonprins

Door: DitjesDatjes
11-09-2020

Donald Trump schept op dat hij de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman “gered” heeft in de Khashoggi-zaak in 2018. Dit schrijft journalist Bob Woodward in zijn nieuwe boek Rage, dat volgende week verschijnt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De kroonprins, bijgenaamd ‘MBS’, kwam in 2018 in opspraak door de moord op de journalist Jamal Khashoggi. Die werd in het Saudische consulaat in Istanbul vermoord, naar algemeen wordt aangenomen met medeweten van de kroonprins. Die accepteerde uiteindelijk verantwoordelijkheid, maar ontkende er opdracht voor te hebben gegeven.

De Amerikaanse journalist Woodward, bekend van de onthulling van het Watergateschandaal, schrijft dat Donald Trump er van alles aan heeft gedaan om de schuld van Mohammed bin Salman af te houden. “Het is me gelukt dat het Congres hem met rust liet. Het is me gelukt dat ze stopten.” De president heeft hiermee, in zijn woorden, het hachje van de Saudische kroonprins gered.

Volgens Trump had de oudste zoon van de hoogbejaarde koning Salman (84) niets te maken met de moord, ook al zeiden de Amerikaanse veiligheidsdiensten van wel. In het boek schrijft Woodward dat de president grofweg 8 miljoen dollar aan wapens aan Saudi-Arabiƫ en de Verenigde Arabische Emiraten zou hebben verkocht. En over resoluties om deze deal te stoppen heeft hij zijn veto uitgesproken.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD