Tussen de haringen zoemde de naam van de opvolger van Rutte

Society Journaal bij de Nationale haringpartij.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De mooiste haringparty van Nederland moest het deze editie met oude haring doen. Donderdag komt pas de echte Nieuwe aan land. Het mocht de pret van de bezoekers aan kasteel De Haar bij het dorpje Haarzuilens, waar jaarlijks een bonte mengelmoes van societydames met hoeden, ondernemers, politici, vreemde vogels en een enkele royal zich aan de kasteelpoort meldt, niet drukken.

Je wordt welkom geheten door het bestuur, met aan het het einde van de rij Henk de Breij (zonder wie dit nationale evenement nooit van de grond komt), muziek van de marinierskapel en opeens stonden er ook een paar peperdure auto’s te pronken. De dag waarop het landbouwakkoord aan flarden werd geschoten, werd er vooral druk gespeculeerd over het lot van premier Mark Rutte.

Dat het niet lekker gaat met het huidige kabinet was talk of the town. TV-journalist Jaïr Ferwerda was op jacht naar sappige quotes, terwijl even verderop er werd gespeculeerd hoe de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans langzaam maar zeker in positie wordt gebracht als opvolger van Mark Rutte. ,,Waarschijnlijk is er eerst nog een tussenfase dat Edith Schippers als tijdelijk opvolger van Rutte interim in het Torentje terecht komt”, aldus een speculerende politiek insider.

Dat allemaal onder genot van de haringen, die door de Urkervisboer uit Urk natuurlijk met standplaatsen in onder andere Lelystad en zijn 11 andere collega’s fenomenaal werden bereid.

De grote haringspecialist Luc Ouwehand kondigde trouwens aan dat hij uit het bestuur stapt. ,,Ik ben 81″, riep Ouwehand trots tussen burgemeesters Pieter Verhoeve uit Gouda, Jorrit Jan Eijbersen uit Hellendoorn en de VVD’er en Mark Verheijen uit Etten-Leur.

Ilona Lagas, de kersverse fractievoorzitter van BBB in de Eerste Kamer, was er met haar echtgenoot Ad. Ze had het eerste wetsvoorstel van het kabinet al bestudeerd, vertelde ze. Ook Pieter van Vollenhoven, een groot liefhebber van de haring, liet heel even zijn gezicht zien.

Even verderop vertelde de Haagse burgemeester Jan van Zanen vol afschuw over de dodelijke steekpartij in een supermarkt in Den Haag. De schok in de Hofstad is groot, zei Van Zanen met aan zijn zijde zijn levenspartner Simone Richardson, die voor de VVD eerder Kamerlid was.

Klaas Wilting, de oud politievoorlichter van Amsterdam, vertelde nog dat hij zijn 9 meter lange schip gaat verkopen, Caroline van Wezel met haar man golfschoenenkoning Frank van Wezel (ex Hi-Tec-gympen) straalden zoals altijd, terwijl Ed Nijpels aan Stan Huijgens Pieter Klein Beernink uitlegde dat de laatste Onteigeningswet dateert uit 1851, uit de tijd van Thorbecke.

Het ging dus overal en nergens over, terwijl de lente zon op deze langste dag van het jaar de bezoekers dorstig maakte. Terwijl in het verleden de politie nogal eens gretig controleerde op de uitvalswegen, wordt er tegenwoordig voornamelijk 0,0 gedronken, op een enkele uitzondering na.

Architect Cees Dam ontbrak niet met zijn 92 jaar ervaring, evenals makelaar Cor van Zadelhoff die getooid was met een rood hoedje. Mariska van Kolck vermaakte zich met ex-schaatster Marianne Timmer. Erica Terpstra, voormalig bestuurslid van de Haringpartij, keek toe hoe anderen poseerden voor de fotografen, onder wie kunstenares Astrid Engels en de vooraanstaande royalty-deskundige Justine Marcella. Justine vertelde nog dat ze tijdens de kroning van Charles maar liefst zes uur lang commentaar gaf bij de NOS.

De wandeling van het kasteel naar de parkeerplaats is best lang na zo’n zware haringavond. Sommigen laten zich vervoeren door een golfkar, voor de wandelaars was er nog een prettige verrassing. Voor het eerst in de geschiedenis stond er een kibbelingkraam op het terrein. Niet zo chic als haring, maar wel erg lekker. En wie stond er pontificaal te peuzelen? Jan van Zanen! ,,Dat had ik me al voorgenomen voor de party. Hééérlijk!”

Visdetaillist uit Urk, wereldberoemd in Lelystad.
Visdetaillist uit Urk, wereldberoemd in Lelystad.
Eva Munscher van het Amstel Hotel.
Drie burgemeesters op een rij: van Etten-Leur, Gouda en Hellendoorn.
Erica Terpstra kijkt vrolijk toe.
Drie vrolijke dames met rechts royalty-deskundige Justine Marcella en in het midden Mariska van Kolk. Links: kunstenares Astrid Engels.
Secretaris en decennialang organisator van de Haringpartij Henk de Brey wordt geinterviewd door Jair Ferwerda.
Ilona lagas, de kersverse fractievoorzitter van BBB in de Eerste Kamer. Hier samen met haar man Ad Lagas.
Kunstenares Ans Markus met haar man Wybe Tuinman.
Klaas Wilting heeft het nog razend druk, ook met zijn theatertour.
Myriam Hendrickx, ambassadrice en masterdistiller van Rutte en De Kuyper, nipte aan een cocktail.
Golfschoenenkoning Frank van Wezel met zijn vrouw Caroline.

Tags

DE HAARNATIONALE HARINGPARTIJPIETER VERHOEVE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck