TV-deskundige Jos la Grande: ‘Verzuiling terug in giftig talkshow gevecht op het Media Park’

Komt Matthijs van Nieuwkerk op de vrijdagavond terug?
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De Hilversumse slangenkuil, het is nooit anders geweest op het Media Park, staat aan het begin van een giftige zomer. Door het laten voortbestaan van het vermolmde omroepstelsel zijn de reflexen van de verzuiling, waarlangs ons land na de Tweede Wereldoorlog (religieus en politiek) was georganiseerd, weer kraakhelder.

Elke zuil (katholiek, protestants-christelijk, socialistisch en liberaal) had zijn eigen politieke partij, de PvdA bijvoorbeeld, een ‘eigen’ omroep, in dit geval de VARA, ‘eigen’ scholen, vakverenigingen en kranten.

Bitter gevecht

Die verzuiling popt anno 2023 op als het gaat om het bittere gevecht rond de talkshows. Het Hilversumse geruchtencircuit draait hierover op volle toeren. Het gist en het borrelt aan de André van Duinboulevard en aan de Rudi Carrellaan.

Wie krijgt wat?

BNNVARA trok zich twee weken geleden met veel kabaal terug uit de talkshow Op1. Ze balen daar verschrikkelijk dat na Pauw & Witteman en na Pauw (Jinek zat er voor KRO NCRV) ze hun journalistieke grip op de late night talkshow op NPO 1 volledig zijn kwijtgeraakt. WNL, EO en Omroep Max trekken hun eigen plan. De voormalige PvdA-bijwagen slaat wild om zich heen. Sommigen leggen het uit als een uiterste poging om uiteindelijk ‘Khalid & Sophie’ in polepositie te brengen voor de late avond.

Op rozen

Ondertussen zitten Arjen Lubach en het VI-trio Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen op rozen met hun succesvolle talkshows, terwijl elders het opportunisme geen grenzen kent.

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman zien zichzelf in hun dromen ook wel terug op het tijdstip van Op1. Ze vinden, overmoedig geworden door hun zelf gecreeerde euforie, dat ze het de afgelopen vier weken fantastisch hebben gedaan tijdens hun snuffelstage met Marcel & Gijs bij SBS. Helemaal merkwaardig is dat ze na hun commerciële uitstapje, waar ze naar verluidt goed mee hebben verdiend, met hun melige Media Inside in het najaar weer te zien zijn bij de NPO. Dat kan toch niet waar zijn?

Eva Jinek terug?

Nadia Moussaid, een uitstekende programmamaakster, zakte met ‘Nadia’ door het ijs op het tijdstip waar ooit Matthijs van Nieuwkerk furore maakte met DWDD. Herhaaldelijk valt ook de naam van Eva Jinek om dat gat te vullen. De RTL’ster moet dan wel fors salaris inleveren, maar het zou een mooie comeback opleveren bij de publieke omroep.

En dan Van Nieuwkerk zelf. Zijn maat Frans Klein, tot voor kort de videobaas bij de NPO en besmet door mogelijk grensoverschrijdend gedrag bij DWDD, stapt waarschijnlijk over naar Talpa. Ook Matthijs zou wel te porren zijn voor een terugkeer op de Nederlandse televisie. Omroep Max-baas Jan Slagter hengelt al maanden naar Matthijs, zoals hij in het verleden ook zijn seniorenomroep bouwde op de sterren van toen die hij ook persoonlijk benaderde.

Verloren zoon

En wat blijkt, van de vijf avonden Op1 is er nog één na het vertrek van VARA BNN over. Wat zou het toch een heerlijke verrassing zijn als Matthijs van Nieuwkerk, op de drempel van het weekend, die gaat vullen. Dan zijn de druiven voor BNNVARA helemaal zuur. De verloren zoon terug op de plek waar hij thuishoort.

Tags

COLUMNEVA JINEKGIJS GROENTEMANJAN SLAGTERJOHAN DERKSENJOS LA GRANDEMARCEL VAN ROOSMALENMATTHIJS VAN NIEUWKERK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck