Twente Airport en inspectie voor de rechter om vertrek jumbojets

Door:
22-04-2021

ENSCHEDE (ANP) – Twente Airport en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) staan donderdag voor de rechter vanwege de drie overgebleven jumbojets die Lufthansa op het vliegveld heeft geparkeerd. Met de inspectie is eerder afgesproken dat die voor eind juni moeten vertrekken, maar het vliegveld wil dat ze langer kunnen blijven staan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Twente Airport heeft met Lufthansa een parkeercontract tot eind juni volgend jaar en is bang dat als de Boeing 747-toestellen voor die tijd moeten vertrekken, de Duitse luchtvaartmaatschappij de rekening van de overplaatsing bij het vliegveld neerlegt vanwege contractbreuk. De schade voor Twente Airport zou dan kunnen oplopen tot 800.000 euro.

Lufthansa parkeerde vorig jaar zomer zes jumbojets op het vliegveld omdat er door de coronacrisis vrijwel geen lange vluchten zijn. Maar van de inspectie hadden ze daar eigenlijk nooit mogen landen. Toen de luchthaven vorig jaar verzocht om toestemming de toestellen te laten vertrekken, kreeg ze die niet omdat het vliegveld niet aan de veiligheidseisen voldoet.

De inspectie gaf Twente Airport in oktober onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke ontheffing tot eind juni voor het vertrek van de Boeings. In de tussentijd zijn drie toestellen vertrokken. Maar de luchthaven wil nu voor de andere drie jumbojets langer de tijd hebben.

 

ANP

 

 

Meer DenD