Tygo Gernandt: ,,Ook ik heb het zwarte gat gezien”

Door: Sinem Toprak
26-11-2018

Tygo Gernandt (44) doet onderzoek in zijn programma Tygo in de GHB, naar de vraag hoe het mogelijk is dat jongeren in Brabant massaal GHB gebruiken. Zij slagen er nauwelijks in om af te kicken van deze allesvernietigende drugs.

,,Ik heb tijdens het maken van deze serie heel wat nachten wakker gelegen’’, vertelt Tygo aan het AD. Tygo raakte zelf op 16-jarige leeftijd verslaafd aan cocaïne. ,,Ik wist dat toen ik hieraan begon, ik ook terug zou gaan naar mijn eigen drugsverleden”, aldus Tygo.

Cocaïne

Tygo werd bekend door zijn rol in Goede Tijden, Slechte tijden. Mensen herkenden hem vaak toen hij op straat liep. ,,Toen ik begon aan een nieuwe serie en film, voelde ik me zo onzeker als ik buiten liep. Cocaïne gaf me dat laagje dat een geestelijke afstand creëerde. Het stomste wat je kan doen natuurlijk, want je raakt alleen maar verder van jezelf verwijderd.”

Het zwarte gat

Zijn passie was een stok achter de deur voor hem, zo vertelt hij: ,,Mijn carrière ging heel goed en acteren is mijn passie. Als je zoiets in je leven hebt, is het makkelijk daarvoor te kiezen in plaats van voor drugs. Ook ik heb het zwarte gat gezien en het is leeg en lelijk. Daar leef ik niet voor.’’

De verhalen waar hij over vertelt is alweer vijfentwintig jaar geleden en daarom wil hij zijn ervaringen niet te veel opblazen. ,,Iedereen begint er altijd over, terwijl het maar een korte periode in mijn leven was. Ik ben vooral dankbaar dat ik zo’n programma mag maken en kan laten zien hoe erg het GHB-probleem in Nederland is. Je ziet de pijn in deze jongeren”, aldus Tygo.

 

Meer DenD