Uit Rusland ontvluchte Pussy Riot-leider is nu in Litouwen

Door: DitjesDatjes
11-05-2022

Maria Aljotsjina, de bekende activiste van de Russische punkband Pussy Riot die dinsdag Rusland ontvluchtte, blijkt in Litouwen te zijn. Ze kon ontsnappen ondanks dat ze onder politietoezicht stond, meldde haar advocaat. Eerst wist ze uit huisarrest te ontkomen door zich te vermommen als een bezorger, daarna vluchtte ze met hulp van vrienden via Belarus naar Litouwen, beschrijft ze in een interview met The New York Times.

De 33-jarige Aljotsjina, die gezien wordt als de leider van Pussy Riot, bevindt zich nu op een geheime locatie in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat ze wist te ontkomen laat volgens haar zien hoe chaotisch de situatie in Rusland momenteel is, zo zei ze in hetzelfde interview met de Amerikaanse krant.

Aljotsjina was in februari gearresteerd, waarna ze onder toezicht was geplaatst. Het was de zoveelste stap van de Russische overheid tegen een lid van de groep die uiterst kritisch is over de machthebbers in het Kremlin.

Hongerstaking

Aljotsjina had eerder opgeroepen tot demonstraties voor een gevangengenomen tegenstander van het regime, Alexei Navalni. Kort daarna ging ze in hongerstaking. In 2012 kreeg ze twee jaar strafkamp omdat ze in een kerk met een zogeheten punkgebed had geprotesteerd tegen president Vladimir Poetin.

De Russische machthebbers plaatsten meerdere leden van Pussy Riot op een lijst van zogenoemde buitenlandse agenten om hen te intimideren en hun invloed te beperken, aldus de oppositie.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD