Uitspraak hof: 20 jaar cel en tbs voor moord op Hümeyra

Door:
25-06-2021

ROTTERDAM (ANP) – Voor het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16) is Bekir E. in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het gerechtshof oordeelde vrijdag dat de 34-jarige E. schuldig is aan moord. De uitspraak van het hof is gelijk aan de strafeis van justitie.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

E. was niet bij de uitspraak aanwezig. Het hof noemde de moord op Hümeyra gruwelijk en lafhartig. “Ze moet in de laatste seconden van haar leven in doodsangsten hebben verkeerd”, aldus het hof.

E. schoot het meisje, dat hij langdurig stalkte, op 18 december 2018 van dichtbij met zeven kogels dood in de fietsenstalling van haar school, het Rotterdam Designcollege. Daarvan werden tijdens het proces schokkende bewakingsbeelden getoond om het hof van de voorbedachte raad te overtuigen.

Doorgeladen wapen

Hümeyra werd veelvuldig door E. met de dood bedreigd. Hij stuurde haar onder meer foto’s met daarop wapens, waaronder het wapen waarmee ze is doodgeschoten. Volgens het hof was E. gekrenkt, nadat hij eerder was veroordeeld voor stalking. “Dit alles is niet anders te duiden dan het aan laten komen op een confrontatie met Hümeyra om haar te doden”, aldus de rechter. Dat E. al een doorgeladen wapen meenam op weg naar de school betekent volgens het hof dat hij zijn besluit al had genomen.

Naast een langdurige gevangenisstraf krijgt E. ook tbs met dwangverpleging. Vanwege diverse stoornissen is er een grote kans op herhaling en is behandeling noodzakelijk, oordeelt het hof.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde E. in 2019 tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag – en niet moord -, wat leidde tot woedende reacties bij de nabestaanden. Het OM ging daarop in hoger beroep.

 

ANP

 

 

Meer DenD