Uitvaart Queen Elizabeth: zo ziet de dag eruit

Uitvaart Queen Elizabeth
Door: Charlotte Wijnen
19-09-2022

Voordat Queen Elizabeth gebracht wordt naar haar laatste rustplaats in Windsor Castle, wordt er een grote staatsbegrafenis gehouden in Westminster Abbey. Lees hier hoe de dag gaat verlopen.

De Queen, die op 8 september 2022 overleed, wordt vandaag naar haar laatste rustplaats gebracht. Naast kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden wordt de staatsbegrafenis bijgewoond door 19 soevereinen, 46 presidenten en 20 premiers uit 121 landen.

Het lichaam van Elizabeth ligt sinds woensdag in Westminster Hall, een historische zaal in het parlementsgebouw in Londen. Belangstellenden konden sinds die dag langs de kist lopen om hun laatste eer te bewijzen. Dat was nog mogelijk tot half zeven vanochtend.

Tot op de minuut geregeld

Vandaag volgt een tot op de minuut geregelde planning. Stipt om 11:44 uur Nederlandse tijd begint de kist aan de korte rit van de zetel van het parlement naar de nabijgelegen Westminster Abbey. Daar trouwde Elizabeth in 1947 met prins Philip en werd zes jaar later haar kroning gevierd. Koning Charles en andere leden van het koningshuis lopen achter de kist.

Volkslied

Om 11:52 uur zal de kist aankomen in Westminster Abbey en om 11:55 geeft een trompettist met de Last Post het begin aan van twee minuten stilte in het hele land. De staatsbegrafenis begint om 12:00 uur in de Londense kerk, waar plek is voor maar liefst 2200 gasten.

Om 12:55 uur volgt twee minuten stilte in het land. Met het volkslied en een door Elizabeth gekozen lied door een doedelzakspeler komt er een einde aan de dienst.

Haar laatste rustplek

Vervolgens vertrekt de koninklijke familie met de kist te voet naar haar laatste rustplek in Windsor. Onder klokgelui van de Big Ben en kanonschoten uit Hyde Park wordt er zo’n twee kilometer gelopen. Na aankomst bij Wellington Arch wordt de kist met een lijkwagen naar Windsor gereden.

Iets voor 17:00 komt de rouwstoet aan bij St George’s Chapel op het terrein van Windsor Palace. Hier volgt nog een kleine dienst, waarbij buiten familie, ook leden van de hofhouding en gouverneurs-generaal en premiers van de landen waarvan Elizabeth staatshoofd was aanwezig zullen zijn.

Meer DenD