Uslu bespreekt contractenkwestie rond schilders MAX met de NPO

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media gaat de komende tijd de klachten van kunstenaars die meedoen aan schilderprogramma’s van Omroep MAX bespreken met de NPO en de omroepen. Dat heeft een woordvoerder van Uslu maandag laten weten aan het ANP.

“De publieke omroep gaat zelf over de betaling van artiesten in programma’s”, aldus haar woordvoerder. “De NPO maakt hier als coördinerend orgaan, mede namens de omroepen, afspraken over met de sector. De omroepen zijn vanuit goed werkgeverschap/opdrachtgeverschap verantwoordelijk.” Een verdere toelichting geeft zij niet.

De Kunstenbond vindt dat Omroep MAX schilders die meedoen aan Sterren Op Het Doek en De Nieuwe Vermeer oneerlijke contracten laat tekenen. Hierdoor krijgen de meeste deelnemers geen of een minimale vergoeding en krijgen zij soms geen of nauwelijks credits voor hun werk. De vakbond voor mensen in de creatieve sector dringt er bij Omroep MAX en de NPO op aan om contracten sowieso voor te leggen om problemen te voorkomen. De Kunstenbond vindt het “volstrekt bizar dat iedereen die aan het programma meewerkt normaal betaald krijgt, behalve de kunstenaars.”

De NPO wil dat Omroep MAX met de Kunstenbond in gesprek gaat om “tot een oplossing te komen” in de discussie rond de contracten voor deelnemers aan talentenprogramma’s. Omroep MAX liet vrijdag in een reactie weten dat een aantal professionele schilders die benaderd zijn voor het programma De Nieuwe Vermeer betaald gekregen hebben, al wil de omroep niet zeggen hoeveel. De klachten komen van semi-professionele en amateurkunstenaars die meededen aan de zogenoemde ‘vrije categorie’ in het programma.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie