Uslu: Olaf was beeldbepalend voor fotografie laatste decennia

Erwin Olaf is “beeldbepalend geweest voor de Nederlandse en internationale fotografie van de afgelopen decennia”, schrijft demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) woensdag op X. Olaf (64) is woensdagochtend, enkele weken na een longtransplantatie, onverwachts overleden.
“Zoekend naar woorden bij de onverwachte dood van Erwin Olaf, bedenk ik dat hij ons juist heeft geleerd om het beeld te laten spreken”, schrijft Uslu. “Schoonheid, lelijkheid, seks, mensen: alles werd door zijn camera naar een hoger niveau getild.”
De demissionair staatssecretaris wenst “zijn naasten, zijn vrienden en familie heel erg veel sterkte toe met het verlies van deze jonge, briljante geest”.
Longemfyseem
In het statement vanuit de familie van Olaf is te lezen: “Hij was aan het opknappen, maar werd plots onwel en reanimatie mocht niet baten”. In 1996 werd longemfyseem bij Olaf geconstateerd.
De fotograaf werd op 2 juli 1959 geboren in Hilversum en werd internationaal bekend met zijn werk, dat naar eigen zeggen “diversiteit viert in al zijn vormen” en zich met name richt op gemarginaliseerde individuen. In 2019 werd Olaf benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en in maart van dit jaar ontving Olaf van Willem-Alexander de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.
BuzzE