Utrecht trapt 41e editie Nederlands Film Festival af

Door: DitjesDatjes
24-09-2021

Utrecht staat de komende negen dagen weer volledig in het teken van de Nederlandse film. Door de hele stad zijn er tijdens het Nederlands Film Festival allerlei filmvertoningen, events, seminars en talkshows. Toch drukken ook dit jaar de coronamaatregelen enigszins op het programma en heeft de organisatie net als bij de vorige editie gekozen voor een hybride vorm.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De meeste filmpremières vinden daarom plaats in de grote bioscoop Kinepolis Jaarbeurs, naar het Centraal Station. De reguliere voorstellingen zijn wel te zien in bioscopen door heel Utrecht, waaronder het Louis Hartlooper Complex, De Springhaver en Pathé Rembrandt. Geïnteresseerden kunnen bovendien online filmvertoningen en programma’s bijwonen.

Het filmfestival wordt vrijdag afgetrapt met de première van Mijn vader is een vliegtuig van regisseur Antoinette Beumer. De openingsfilm, een verfilming van de gelijknamige roman van Beumer uit 2018, vertelt over een vrouw die een aangrijpende zoektocht naar haar verleden start en contact zoekt met haar vader, die meer dan dertig jaar in een psychiatrische instelling verblijft. Voor de slotfilm is gekozen voor Nr. 10, een thriller van Alex van Warmerdam.

Een ander hoogtepunt is de uitreiking van de Gouden Kalveren op de slotavond op 1 oktober. Die vindt traditiegetrouw plaats in de Utrechtse Stadsschouwburg. “Hopelijk met een heel groot publiek”, zo zei directeur Silvia van der Heiden eerder. Maandag worden op het festival de genomineerden bekendgemaakt. Duidelijk is al wel dat de uitreiking van de belangrijkste filmprijzen van Nederland er vanaf dit jaar iets anders uitziet.

Zo wordt er nog maar één Gouden Kalf voor Beste Hoofdrol en één Gouden Kalf voor Beste Bijrol uitgedeeld. In deze categorieën wordt niet langer onderscheid gemaakt tussen een prijs voor mannen en vrouwen. Ook in de categorie Dramaserie valt er nog maar één award te winnen voor de beste hoofdrol en één voor de beste bijrol. Voor het eerst wordt er ook een Gouden Kalf uitgereikt voor Beste Hoofdrol in een Korte Film.

Het Nederlands Film Festival duurt tot en met 2 oktober.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD