Vaccinchaos compleet: Janssen gestaakt in USA

Janssen|Janssen in VS gestaakt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft de vaccinaties met het Janssen-vaccin tegen corona tijdelijk stopgezet. In de Verenigde Staten, waar het vaccinatieprogramma goed op stoom is gekomen, blijkt dat er zes gevallen zijn van verdachte bloedpropjes bij patiënten in de afgelopen twee weken.

Het ging in alle gevallen om vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 48 jaar. Een vrouw is overleden en een andere vrouw ligt in Nebraska in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Vertraging

Tot dusver zijn zeven miljoen Amerikanen gevaccineerd met het Janssen-vaccin, maar zorgt de pauze voor vertraging.

In Nederland zijn de vaccins van Johnson & Johnson gisteren gearriveerd. Waarschijnlijk zal er ook in Nederland en Europa een besluit worden genomen om een pauze in te gelasten in afwachting van nader onderzoek.

Bij het Astra-Zeneca-vaccin ontstonden er in en eerder stadium op het zelfde terrein ook problemen. In Nederland krijgen mensen onder de 60 dit vaccin niet langer toegediend. dat heeft de Gezondheidsraad besloten om elk risico uit te sluiten. In andere Europese landen wordt andere leeftijdsgrenzen gehanteerd.

Smachten naar versoepelingen

De turbulentie nu ook in de Verenigde Staten zal ervoor gaan zorgen dat er vertraging gaat ontstaan. Minister De Jonge (VWS) gaat er vanuit dat begin juli van dit jaar iedereen is gevaccineerd.

Inmiddels smacht iedereen naar verdere versoepelingen, die vanavond tijdens de persconferentie van premier Rutte en De Jong vooruitschoven worden. Mogelijk is 28 april de datum dat bijvoorbeeld de terrassen open gaan en de avondklok wordt opgeheven.

In Verenigd Koninkrijk zijn gisteren de winkels en de horeca heropend, omdat onder premier Boris Johnson er razendsnel is gevaccineerd en de druk op de ziekenhuizen razendsnel is afgenomen.

Tags

CDC

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck