Vader vermoord stel uit Weiteveen doet zijn verhaal: ’12-jarige zoon probeerde ze te redden’

Vader vermoord stel doet zijn verhaal
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Ineke en Sam werden op 16 januari op gruwelijke wijze vermoord door Richard. In het Noordhollands Dagblad doet de vader van Ineke, die de camerabeelden heeft gezien, zijn verhaal. ,,Hun zoon probeerde ze nog te verdedigen.”

Het was een heftige situatie in Weiteveen afgelopen januari. Richard K. vermoordde rond half 9 eerst de 44-jarige Ineke en daarna haar 38-jarige man Sam, een pool die al twintig jaar in Nederland woont en werkt. ,,Voor ons als familie is de wereld op 16 januari onwerkelijk geworden”, vertelt de vader van Ineke. ,,Ons verdriet en dat van de kinderen van onze dochter Ineke en onze schoonzoon Sam is onuitwisbaar.”

Doodsbedreigingen

Het begon allemaal in 2023, toen Ineke en Sam een woning van Richard K. kochten. Na de overdacht ontdekt het stel allerlei grote en verborgen gebreken, wat leidt tot een ruzie met Richard. Richard trommelt zijn vrienden op om Ineke en Sam zwart te maken. Het stel ontvangt zelfs doodsbedreigingen. ,,Zulke gekken horen niet in Weiteveen… Doodknuppelen”, luidt een van de vele reacties op Facebook. En: ,,Er lijkt geen einde aan te komen, Richard. Maar vroeg of laat gaan ze voor de bijl.”

Wapenvergunning

Een collega van de wijkagente wijst Ineke vervolgens op het risico van de wapenvergunning die K. heeft waardoor de ongerustheid bij Ineke en Sam nog meer toeneemt. Ineke doet twee keer aangifte, maar er wordt niets mee gedaan. ,,Vanaf dag één zijn wij op de hoogte gesteld. Ineke belde ons elke dag op”, vertelt haar vader. ,,Ze hadden dus al snel beveiligingscamera’s geplaatst. Maar verder hebben ze ook zoveel mogelijk hun telefoons gebruikt om opnames – in beeld en geluid – te maken ter bewijs van K’s gedragingen. Dat hebben ze ook met enkele Weiteveners besproken. Ineke heeft altijd het idee gehad dat K. haar op een achterbakse ongrijpbare manier zou pakken.”

Moord

Die angst wordt op 16 januari werkelijkheid. K. rijdt naar het huis van Ineke en Sam en komt onderweg Ineke tegen. Hij rijdt haar klem en schiet haar vervolgens dood. Daarna rijdt hij verder naar de woning waar hun 12-jarige zoon de deur opendoet. De jongen probeert zijn vader nog te verdedigen en steekt Richard met een plastic mes. Het heeft geen effect en Richard schiet Sam voor de ogen van zijn zoon dood.

Camerabeelden

De ouders van Ineke worden door de politie gebeld met de vraag of ze onmiddellijk naar het politiebureau kunnen komen. Onderweg checkt de moeder van Ineke de beveiligingscamera’s van het huis van haar dochter. Zij ziet hun kleinzoon en K. die Sam aan het afslachten is. Ze weten meteen hoe laat het is. ,,Toen zei ik: Stop alsjeblieft met kijken! Gelukkig stopte ze de beelden”, zegt de vader.

‘Free Richard’

Vlak na de dubbele moord gaat Richard live op Facebook. ,,Er is iets heel ergs gebeurd. Nu zal ik de rest van mijn leven wel de bak in gaan”, zegt Richard in het filmpje. Tot grote verbazing van Ineke’s vader krijgt Richard op social media steun. Er wordt zelfs opgeroepen tot ‘Free Richard‘. ,,Ja, in wat voor wereld leven we als mensen iemand steunen die een dubbele moord pleegt?”, zegt Ineke’s vader verbaasd.

‘Niemand hielp’

Eric van Oosterhout, de burgemeester van Emmen, zei op de dag van de moord dat hij ‘al geruime tijd op de hoogte was van het slepende conflict in Weiteveen’. ,,Dat zal wel”, reageert de vader van Ineke daarop. ,,Maar de man heeft Ineke en Sam op geen enkele manier geholpen. Ik heb zelfs de maandelijkse raadsstukken gelezen, maar het ging nooit over de kwestie Weiteveen.”

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck