Vakbond CNV stelt streekvervoerders ultimatum na ledenraadpleging

Door:
24-01-2023

UTRECHT (ANP) – Vakbond CNV gaat werkgevers in het stads- en streekvervoer een ultimatum stellen voor een betere cao. Dat besluit volgt na ledenraadplegingen die maandag en dinsdag zijn gehouden. Gaan de vervoerders hier niet op in, dan gaat het CNV samen met de FNV “op grote schaal acties voorbereiden”, aldus CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.

Onder de cao streekvervoer vallen zo’n 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. Chikhi benadrukt dat de eisen van de bond niet alleen betrekking hebben op een hoger loon. Ook is er sprake van een hoge werkdruk onder personeel. “De roosters zijn te krap, verlofaanvragen worden te vaak afgewezen en chauffeurs hebben bijvoorbeeld in late diensten maar vijftien minuten om een warme maaltijd naar binnen te werken”, aldus Chikhi.

FNV staakte vorige week al, maar CNV wilde eerst met de leden overleggen. Door de staking reed donderdag en vrijdag ongeveer 40 procent van het openbaar vervoer niet. FNV liet eerder weten mogelijk woensdag met meer informatie te komen over eventuele vervolgacties.

Medewerkers binnen de kleinere cao in het streekvervoer gaan binnenkort hoe dan ook weer staken, meldde vakbond VVMC dinsdagavond. Onder de zogeheten cao Multimodaal vallen 1300 medewerkers, met name treinpersoneel van regionale vervoerders als Arriva en Keolis. De bonden voerden de afgelopen tijd gesprekken met de werkgevers, maar het loonbod dat daaruit volgde was niet “noemenswaardig” en “nog steeds te laag”, liet een woordvoerster van de VVMC weten. Wanneer de nieuwe stakingen gaan plaatsvinden is nog niet bekend, maar volgens de bond zou dat in meerdere regio’s tegelijkertijd zijn.

 

ANP

 

 

Meer DenD