KABINET-RUTTE VALT GERUISLOOS, WIEBES METEEN WEG

Val kabinet|val kabinet Rutte
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Premier Rutte gaat vanmiddag naar de Koning om het ontslag van het complete kabinet aan te bieden. Daarmee is de val van Rutte III een feit.

Minister Wiebes (EZ) vertrekt per direct uit het kabinet. De VVD’er was destijds verantwoordelijk voor het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst. Wiebes vindt dat hij niet langer minister kan blijven.

Rutte in zijn persconferentie: ,,Het kabinet treedt af voor het geschonden vertrouwen in de rechtsstaat. Mensen zijn tussen de wielen van de rechtsstaat terecht gekomen. Daar nemen we verantwoordelijkheid voor door af te treden. Ik voel mij verschuld van schaamte voor wat er fout is gegaan.”

Het kabinet neemt de politieke schuld op zich voor het gegeven dat meer dan 10.000 gezinnen slachtoffer zijn geworden van een meedogenloze overheid.

De Tweede Kamer eist dat de getroffen gezinnen zo snel mogelijk gecompenseerd moeten worden. Tegelijkertijd vindt het parlement dat het kabinet volop moet doorgaan met het oplossen van de coronacrisis.

Ambtelijke notities

Het kabinet heeft bovendien besloten om voortaan alle ambtelijke notities openbaar te maken. Dit moet leiden tot meer openheid van het overheidsbeleid. Naar aanleiding van het schandaal installeert het kabinet een Staatscommissie discriminatie.

De vier partijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 gaan samen door. Ze hebben vanochtend in de ministerraad afgesproken dat ze onverminderd de schouders zetten onder het coronabeleid. Aanstaande dinsdag volgt er waarschijnlijk een debat in de Tweede Kamer.

Persconferentie Rutte:

,,De rechtsstaat moet burgers beschermen en dat is hier op een verschrikkelijke manier misgegaan. Duizenden ouders is onrecht aangedaan. De politieke verantwoordelijkheid ligt bij het zittende kabinet en nergens anders.”

,,Er moet een heel nieuw toeslagensysteem komen”, zo kondigde Rutte aan. Hij heeft de Koning al telefonisch op de hoogte gesteld. ,,Onze strijd tegen het coronacrisis gaat door.”

Premier Rutte trekt niet dezelfde conclusie als PvdA’er Asscher en minister Wiebes. De VVD’er heeft niet overwogen om te stoppen in de politiek: ,,Uiteindelijk is de vraag of ik doorgaan aan de partij en uiteindelijk is het aan de kiezer.”

Wantrouwen

Premier Rutte, die tien jaar minister-president is geweest, had geen zin om het Kamerdebat van volgende week af te wachten, omdat het twijfelachtig is of de Kamer een motie van wantrouwen bij meerderheid zou afwijzen. De val van het kabinet is een stap om schoon schip te maken richting de gezinnen die de dupe zijn geworden van het snoeiharde beleid van de Belastingdienst.

De parlementaire commissie-Van Dam concludeerde in haar rapport dat bewindslieden, rechters, ambtenaren en ook de Tweede Kamer tekort zijn geschoten. De ouders zijn zwaar gedupeerd door de Belastingdienst, die op een schandalige wijze zonder enig mededogen jacht maakte op hen. Bovendien zou er zelfs sprake zijn geweest van institutioneel rascisme in optreden van de Belastingdienst.

Reacties

GroenLinks en Denk vinden dat het kabinet moet doorgaan met de aanpak van de coronacrisis.

PVV-voorman Wilders: ,,Er zijn levens verwoest van onschuldige mensen. Enige en goede conclusie om af te treden. Het zou ongeloofwaardig zijn als de hoofdrolspelers weer lijsttrekker worden van hun eigen partij, maar weinig zullen snappen als ze gewoon weer doorgaan.”

Vervanging Wiebes

VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) zal de vertrokken minister Wiebes op het ministerie van Economische Zaken waarnemen. Binnenkort komt er een vervanger van VVD-huize.

Tags

RUTTE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck