Van den Hoogenband en Hendriks onder vuur: ‘Leg de schuld maar weer bij anderen!’

Hans Klokoogenband en Hendriks
Door: Charlotte Wijnen
27-07-2021

Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks liggen na de persconferentie van vanochtend flink onder vuur. Op Twitter barst het los: ,,Leg de schuld maar weer bij anderen!”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks gingen vanochtend bij een persconferentie in op de prestaties van TeamNL bij de Olympische Spelen in Tokio. Ook gingen de twee in op de corona-situatie binnen het team en het organiserende land.

‘Kan ook van de lokale bevolking’

De vier Nederlandse olympiërs die besmet zijn geraakt met het coronavirus, zaten allemaal in hetzelfde vliegtuig ,,Dat ze besmet zijn geraakt op de vlucht is heel moeilijk te bewijzen”, aldus Maurits Hendriks in de persconferentie van vanochtend. ,,De besmettingen zouden ook van de lokale bevolking kunnen komen. En dat zou ook TeamNL geraakt kunnen hebben.”

Ook kan het volgens Hendriks gebeurd zijn op het vliegveld in Tokio. ,,De aankomst op het vliegveld in Tokio, waar veel mensen in kleine ruimten samenkwamen. Dan heb je nog het vervoer naar onze locatie en de lokale bevolking waarmee we op die dag in aanraking zijn gekomen.”

Onacceptabel

De sporters die het coronavirus hebben opgelopen, moeten in Tokio vervolgens verblijven in het quarantainehotel. Volgens Hendriks en Van den Hoogenband een ‘onacceptabele situatie’. ,,Mensen zijn hun olympische droom al kwijt, en worden vervolgens ook nog in slechte omstandigheden gezet. Op geen enkel moment mogen ze het daglicht beschouwen”, stelt Hendriks.

Maar wat is er dan zo slecht aan het quarantainehotel? ,,Er zijn problemen met het eten dat Japans georiënteerd is, even los van de hele kleine ruimtes.” Hij noemt de omstandigheden ‘onacceptabel’ en zegt zichzelf dan nog ‘heel timide’ uit te drukken.

Hendriks en Van den Hoogenband willen dan ook betere omstandigheden. ,,We hielden rekening met het scenario van positieve besmettingen tijdens de Olympische Spelen, maar de omstandigheden in quarantaine zijn gewoon niet oké”, zei Van den Hoogenband.

‘Alleen Japans eten?!’

En dát zorgde voor een tsunami aan kritiek op Twitter. ,,Pieter vd Hoogenband en Maurits Hendriks hebben een goede les geleerd van De Jonge en Rutte. Wat er ook gebeurt! NOOIT toegeven dat je ook maar het kleinste foutje hebt gemaakt. Alles ligt altijd aan anderen”, twittert iemand.

En een ander: ,,Wat een vertoning, 2 sportbobo’s met belachelijke kapjes op doen pogingen Oranje straatje schoon te vegen. Vooral Japan heeft het gedaan!”

Daarnaast kunnen Twitteraars niet begrijpen dat ze het eten in het hotel aankaarten. ,,OMG ze krijgen alleen ‘Japans georiënteerd eten’. In Japan. Bel mensenrechten.”

Meer DenD