Van der Grijn: knap dat Soldaat van Oranje aanzet tot nadenken

Advertentie
Matteo van der Grijn was in 2010 de allereerste acteur die voor de musical Soldaat van Oranje in de huid van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema kroop. De 42-jarige blikt ter gelegenheid van het 12,5-jarig bestaan van de musical zondag in gesprek met het ANP terug op de rol en vertelt hoe hij zelf zou hebben gehandeld in de oorlog.
De voorbereiding voor deze rol was anders dan voor een fictieve rol, herinnert Van der Grijn zich. “Je verdiept je er beter in, want deze persoon heeft echt bestaan. Je duikt dan in zijn boek en de achtergrondgeschiedenis, maar je moet dat ook deels loslaten”, zegt de acteur.
“Als acteur ben je je eigen instrument”, vervolgt Van der Grijn. “Je trekt het naar jezelf toe, maar je moet wel functioneel en dienstbaar aan het stuk blijven. De basis moet zijn dat het publiek moet denken: dit is een jongen met lef die durft op te staan”, zegt de acteur over de rol van de verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog.
Eigen rol
Hazelhoff Roelfzema verzette zich tijdens de oorlog tegen de nazi’s door onder meer zijn protestmanifest door heel Leiden op te plakken. Of Van der Grijn die rol zelf ook zou hebben opgepakt tijdens de oorlog, weet de acteur niet. “Het verzet is nobel en te gek, maar het heeft ook een keerzijde”, vindt Van der Grijn. “Het heeft twee kanten. Je kan wel stoer en impulsief zijn, maar je moet ook overwegen of het wel zo handig is om te doen in verband met eventuele represailles.”
Zelf zou Van der Grijn meer de balans zoeken in een dergelijk scenario. “Vroeger zou ik wat meer onbezorgd die rol hebben opgepakt. Maar misschien zou ik, nu ik kinderen heb, nu een veiligere keuze maken en niet de held uit gaan hangen. Het is knap dat Soldaat van Oranje aanzet tot nadenken”, besluit de acteur. “Je kan wel met iedereen meegaan, maar je moet bij jezelf te rade gaan: wat zou ik doen?”
BuzzE