Van Dirk naar Dirk in Leiden

Door: Jos La Grande
09-09-2020

We parkeren de auto in de parkeergarage naast Dirk aan de Langegracht 3. Ons wandeldoel vandaag is een andere vestiging van Dirk aan Levendaal 140 in Leiden. Het wordt een heerlijke tocht. Wie alle dertien musea in deze stad wil bezoeken, heeft aan een volle week nog niet voldoende. 

De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden en het Wetenschapsmuseum Boerhave zijn eigenlijk niet te missen. 

Bij Dirk aan de Langegracht slaan we meteen linksaf de Lange Mare 2 op en binnen een minuut of tien ontdek je hoeveel de stad, een horecawalhalla, te bieden heeft. 

De Haarlemmerstraat 3, een winkelstraat, laat je achter je, evenals De Hartebrugkerk, om uiteindelijk op de Aalmarkt 4 te belanden. De gezellige drukte op de terrassen, op zaterdag de markt, de passerende sloepjes: je treft hier een en al ontspannenheid. 

Leiden is een terrasstad.

Kop koffie

Misschien ben je al klaar voor een kop koffie op een van terrassen. Sla anders op de Botermarkt 5 linksaf. Je passeert het eminente stadhuis en je steekt de Breestraat over en via de Wolsteeg kom je uit op de Langebrug, waar je een prachtig hofje 6 inloopt. Je ontdekkingstocht komt uit bij de fraaie Pieterskerk 7 (€2 entree), waarbinnen zelfs een schommel hangt om je even weer kind te wanen. 

Vervolgens wandel je verder door de Kloksteeg en op de hoek tref je café Barrera 8 aan, een pleisterplaats destijds ook voor de huidige Koning. Daar schuin links tegenover ligt het Academiegebouw.

Rapenburg

Wij slaan rechtsaf om met volle teugen te genieten van het Rapenburg 9 en we keren terug aan de andere kant van het water voor een bezoekje aan de Hortus Botanicus 10.

We blijven aan deze kant van het Rapenburg 11 en we zien de voormalige Opstandingskerk, waarin nu een sportschool is gevestigd. Verder naar het Van der Werfpark 12. 

Op 3 oktober wordt het Leidens Ontzet gevierd met haring en wittebrood en Koraalzang in dit park, vernoemd naar oud-burgemeester Pieter Adriaansz. van der Werff.

Vervolgens wandelen we verder en nemen we de Hogewoerd 13, waar we kennis maken met een oude volkswijk. Bij de Bolwerkstraat slaan we rechtsaf. Links op de hoek tref je Dirk van den Broek 14. 

Levendaal

Terug via Levendaal, die we richting centrum aanhouden. De Hooigracht volgend slaan we linksaf naar de Hooglandse kerk, nog zo’n gezichtsbepalend ikoon van Leiden. Vergeet niet een drankje te nuttigen bij café De Bonte Koe 15. 

Dirk van den Broek, Levendaal in Leiden.

Via de 16 Hooglandse Kerkgracht  passeren we het oude Weeshuis 17 (neem hier een kijkje) en steken we de Oude Rijn over via de Kerkbrug. In de Van der Werfstraat op het hoekje tref je Papillon, een favoriet koffiehuis van Leidenaren aan op nummer 20. 

Via de Janvossensteeg komen we weer bij de Oude Vest. Ga naar links en wandel de brug over en wij zijn weer bijna bij het beginpunt: Dirk van den Broek aan de Langegracht 3.

Lekker Doen

Meer DenD