Van Dis neemt eredoctoraat Radboud Universiteit in ontvangst

Door: DitjesDatjes
11-05-2022

Adriaan van Dis heeft woensdag in Nijmegen een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in ontvangst genomen. Het eredoctoraat is aan de schrijver, commentator en documentairemaker verleend vanwege zijn inzet voor het leren van talen en culturen.

In zijn dankrede brak de schrijver een lans voor een ‘leesrevolutie’. “In deze tijd van tegenstellingen, waarin we elkaar liever verketteren dan naar elkaar luisteren, zou een nieuwe leesrevolutie ons passen. Je kop openen voor andere culturen houdt de geest lenig”, tekende het AD op uit de mond van Van Dis. Ook riep hij op open te staan voor afwijkende meningen. “Een ontwikkeld mens moet en kan ook boeken lezen waar hij het niet mee eens is. Je kan de Bijbel lezen zonder gelovig te worden. Marx maakt je niet tot communist.”

De Universiteit van Nijmegen kende Van Dis het eredoctoraat toe, omdat hij staat voor “de verbinding tussen geletterdheid, diversiteit en inclusiviteit”. “Hij laat zien hoe belangrijk het is dat we vreemde talen, culturen en de daarmee verbonden geschiedenissen leren kennen.” Andere bekende mensen die het eredoctoraat ontvingen zijn onder anderen natuurkundige Robbert Dijkgraaf en de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De 76-jarige Van Dis heeft een reeks boeken geschreven die grotendeels erg succesvol waren. In 1983 debuteerde bij met de novelle Nathan Sid. Ook is hij bekend geworden als presentator van het tv-programma Hier is … Adriaan van Dis, waarin hij vooral collega-schrijvers ontving.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD