Van Engelshoven biedt excuses aan voor oude transgenderwet

Door:
27-11-2021

DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) heeft zaterdagmiddag excuses gemaakt namens het kabinet voor de oude transgenderwet. Die bepaalde dat een geslachtsverandering in het paspoort alleen kon na een fysieke transitie, waarbij mensen zich ook verplicht moesten steriliseren. De wet was van 1985 tot 2014 van kracht.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Mensonterend, zo noemt de demissionaire minister de vereisten in de transgenderwet. “Tientallen jaren zijn er mensen geweest die medische behandelingen ondergingen, die ze helemaal niet wilden. Maar ze wisten dat ze niet anders konden”, zegt Van Engelshoven. “Anderen hebben door deze wet juist gewacht. Ze hebben noodgedwongen uitgesteld zichzelf te worden. Jarenlang.”

Van Engelshoven sprak haar excuses uit tijdens een bijeenkomst in de Ridderzaal, waar ook transgender- en intersekse personen vertelden over de impact van de wet op hun leven en welke gevolgen zij hiervan ondervonden hebben. “Niemand van jullie had moeten meemaken wat jullie hebben meegemaakt. En het spijt me diep dat het toch zo is geweest”, zei Van Engelshoven tegen de aanwezigen.

Mensen die schade ondervonden door de wet kunnen aanspraak maken op een vergoeding van 5000 euro per persoon.

 

ANP

 

 

Meer DenD