Van ’t Hek eert met nieuwe plaat de vriendschap en Bergen aan Zee

Door: DitjesDatjes
10-06-2021

Al bijna veertig jaar delen Youp van ’t Hek en zijn goede vriend en collega Ton van Scherpenzeel lief, leed en werk. Daarom vonden de twee het nu tijd voor een liedjesalbum samen. Van ’t Hek schreef de tekst, Scherpenzeel de muziek. “Het kwam er steeds maar niet van”, vertelt Van ’t Hek aan het ANP. “Uiteindelijk zei ik: kom op stelletje luie honden, we gaan nu godverdomme die plaat maken.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

En zo kwam het nieuwe album Huisje aan C tot stand. De titel is een woordgrapje verwijzend naar het huis van Van ’t Hek in Bergen aan Zee. De C heeft geen betekenis, maar hij vond gewoon het woord ‘zee’ tuttig klinken. “In onze tuin staat een huis waar lang een oude mevrouw woonde. Toen zij overleed moest er een nieuwe bewoner in, besloten we het zelf te kopen.”

Dat werd de studio waarin het nieuwe album werd opgenomen. “Ik trommelde wat vrienden, inclusief Ton, op. Het tuinhuis diende als opnamestudio en in mijn huis konden we eten, inspiratie opdoen en met elkaar praten”, vertelt de 67-jarige Van ’t Hek. “In eerste instantie had iedereen zoiets van: ‘Jezus Youp, hoe oud zijn we nou? Dat gaan we toch niet doen?’, maar ik vond dat ze niet zo flauw moesten doen. Achteraf vond iedereen het geweldig.”

Eerbetoon

Al sinds 1984 werkt Van ’t Hek met Scherpenzeel samen. Dat gaat vlekkeloos, omdat ze “niet te eerbiedig” met elkaar omgaan, zo vertelt de theatermaker. “Een keer kwam Ton met een nummer van ons aanzetten, waarvan ik de tekst had geschreven en hij de muziek. Maar ik vond het helemaal niks”, vertelt Van ’t Hek lachend. “Toen zei hij: ‘ja, dat vind ik ook. Weet je waarom? Omdat de tekst helemaal kut is.’ Dat vind ik een heerlijke dynamiek.”

De akoestiek in het tuinhuis bleek uitmuntend te zijn, waaruit uiteindelijk een plaat met dertien liedjes rolde. Oude en nieuwe nummers, maar allemaal een eerbetoon aan de vriendschap en het werk. “Deze nummers zijn me allemaal heel dierbaar. Ik vind het heel waardevol dat ze nu mooi vastliggen en nooit meer weggaan”, vertelt Van ’t Hek. “Het is een ode aan de vriendschap, aan het theater en natuurlijk ook een beetje aan Bergen.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD