Vanaf vandaag regeert koning Frederik X in Denemarken

Denen hebben een nieuwe koning en hij heet Frederik X.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Koning Frederik X regeert vanaf vandaag over Denemarken. Zijn moeder koningin Margrethe II gaf na ruim 52 jaar het stokje over. Een vrolijke dag werd het bij paleis Christiansborg in Kopenhagen. Frederiks’vrouw, de Australische Mary, is koningin en zoon Christian (18) de kroonprins.

Voor de Denen was de troonsoverdracht helemaal nieuw. Het is de eerste keer in 900 jaar dat een Deense vorst afstand doet van de troon. Op de Deense troon zat decennialang Margrethe, getrouwd met wijlen prins Henrik. De Deense vorstin maakte op Nieuwsjaarsdag bekend dat ze de weg wilde vrijmaken voor Frederik. Na de troonsoverdracht verliet Margarethe het plein in een koninklijke slee.

Door wat vertraging werd Frederik even na twee uur zondagmiddag ingehuldigd. Met veel minder pracht en praal dan in Groot-Brittannië of zelfs in vergelijking met koning Willem-Alexander en zijn vrouw Màxima, werd het eenvoudig gehouden.

Voorbeeld Beatrix

De Denen zijn een vrolijk maar ook sober volk, maar het liet ze toch niet onberoerd. De 84-jarige Margrethe, ze was regentes, kondigde onlangs abrupt haar abdicatie aan. Ze is de laatste vrouw in Europa die op de troon zat. Voorlopig zitten alleen mannen op de troon. Ze volgt daarmee het voorbeeld van prinses Beatrix, een goede vriendin van haar. Margarethe wil nog genieten van haar leven en deed daarom afstand van de troon.

Een uur na zijn inhuldiging liet Frederik zich zien aan de Denen, die zich massaal voor het paleis zich hadden verzameld. De nieuwe koning toonde zijn emoties, want het is een belangrijke stap in zijn leven en van zijn gezin. Frederik en Mary hebben vier kinderen.

Vaandeloverdracht

Om 5 uur ’s middags stond het Deense publiek nog steeds op het plein voor het paleis Christiansborg, in hartje Kopenhagen. De koninklijke vaandels worden dan volgens het draaiboek overgedragen van het woonpaleis van koningin Margrethe naar het paleis van Frederik VIII, de plek op Amalienborg waar koning Frederik en koningin Mary wonen.

Nieuwe koning in Denemarken.
Nieuwe koning in Denemarken.
Nieuwe koning in Denemarken.
Nieuwe koning in Denemarken.
Nieuwe koning in Denemarken.
Margrethe onderweg

Tags

DENEMARKENKONING FREDERIKKONINGIN MARYMARGARETHE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck