Veel aandacht en beveiliging op Bonaire voor bezoek Amalia

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het bezoek van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Caribisch deel van Nederland bracht een hoop teweeg op Bonaire, de eerste bestemming van de zes eilanden die ze aandoen. Veel toeristen kwamen op het bezoek af, in mindere mate stonden Bonairianen langs de kant en de beveiliging was duidelijk aanwezig.

Eilandbewoners, en veel Nederlandse toeristen, kwamen een kijkje nemen bij de plekken die Amalia en het koningspaar bezochten. Sommigen deden dat in een oranje shirt met de tekst ‘bon bini, Amalia’, oftewel ‘welkom, Amalia’. Bij aankomst en vertrek werd luid gejoeld en er werd door het koningspaar af en toe de tijd genomen voor een selfie. Her en der in de stad wordt Amalia welkom geheten met borden. Toch zijn er ook borden te zien met daarop de boodschap dat ‘makamba’s’ – Papiamentu voor ‘witte Nederlanders’ – moeten verdwijnen. Of die gericht zijn op het koninklijk gezelschap, is niet duidelijk.

De beveiliging op het eiland leek flink opgeschroefd gedurende het bezoek van het drietal. Er waren veel politieagenten op de been en ook de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) was, voor zover te herkennen voor een omstander, flink vertegenwoordigd. Daarnaast is er flink wat pers met het gezelschap meegereisd: tientallen Nederlandse en lokale journalisten en fotografen.

Niet naar buiten

Amalia woont als gevolg van bedreigingen niet in Amsterdam, waar ze studeert. De prinses kan naar de universiteit, “maar dat is het”, vertelde koningin Máxima in oktober over haar oudste dochter. De troonopvolgster stond op het punt om naar de hoofdstad te verhuizen, maar woont nog altijd bij het koningspaar. “Ze kan eigenlijk niet echt naar buiten”, zei Máxima over de veiligheidssituatie van Amalia. De Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie doen geen uitspraken over de beveiliging van de Prinses van Oranje.

Zondag staan er geen activiteiten op de planning, dan reizen de 19-jarige prinses en het koningspaar naar Aruba, waar de reis vervolgd wordt. Daarna gaan ze nog naar Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

 

BUZZR

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie