Veel navolging voor steunbetuiging aan Lammers van Gelderse bieb

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Veel mensen in de boekenbranche voelen grote machteloosheid over de doodsbedreigingen die schrijver Pim Lammers de afgelopen dagen heeft ontvangen. Uit dit gevoel kwam de oproep voort die programmamaker Marjolein Hordijk van de Bibliotheek Gelderland-Zuid deed op sociale media: steun hem door zijn werk te kopen en om een tegengeluid te laten horen.

“Ik heb afgelopen dagen zoveel mensen gesproken die het gevoel hebben: wat kan ik concreet doen om tegengas te bieden in deze situatie die volledig aan het ontsporen is”, legt ze maandagochtend uit. “Het liefst zou je iemand die dit overkomt willen beschermen tegen de woedende meute met hooivorken. Pim is een zeer integere jeugdschrijver die wezenlijke thema’s en problemen aansnijdt.”

Binnen twee minuten had Hordijk de oproep geplaatst, die vele honderden keren werd gedeeld. De dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben is inmiddels uitverkocht. De programmamaker en bibliotheekmedewerker merkt dat boeken over lhbti’s vaker weerstand oproepen. “Mensen die komen voorlezen uit inclusieve kinderboeken krijgen vrijwel altijd doodsbedreigingen”, vertelt ze. “Er is een groep mensen die vindt dat het indoctrinatie is als je kinderen vertelt dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn in het leven. Mijn ervaring is juist dat kinderen het heel fijn vinden als thema’s als identiteit vinden en jezelf kunnen zijn in verhalen bespreekbaar worden gemaakt.”

Premier Mark Rutte veroordeelde zondag op Twitter de doodsbedreigingen aan het adres van Lammers. “Het vrije woord is een groot goed in onze rechtsstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar”, aldus Rutte. Ook staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) liet weten dat “doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt.”

 

BuzzE

 

 

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie