Veiligheidsberaad: nog jarenlang groot aantal opvangplekken nodig

Door:
26-09-2022

UTRECHT (ANP) – Nederland moet “tot in de lengte van jaren” meer opvangplekken voor asielzoekers realiseren dan het land ooit heeft gehad. Dat zei voorzitter Hubert Bruls maandagavond na afloop van het Veiligheidsberaad, het burgemeestersoverleg van de 25 veiligheidsregio’s. “Wij moeten nog vele lange jaren rekening houden met vergrote opvangmogelijkheid; of wij dat leuk vinden of niet. Mensen blijven komen, omdat zij in grote nood zitten. Er zijn zoveel conflicten in de wereld”, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Er moeten structurele oplossingen voor de asielcrisis komen, vinden de burgemeesters. Bruls: “Wij moeten niet blijven doormodderen.” Dat mensen buiten op een stoel moeten slapen, onderstreept volgens hem “met vette strepen en dikke punten” dat er meer opvangplekken moeten komen. Dat moet zwaarder tellen dan geluiden uit het land dat mensen geen azc in hun ‘achtertuin’ willen.

Een crisisopvang in bijvoorbeeld schepen, chalets of flexwoningen is eindig. Er moet reguliere opvang komen zoals drie nieuwe aanmeldcentra en grote en minder grote azc’s. “Die moet je achter de hand houden ook als ze wat leger staan. Deze crisis gaat weer voorbij, maar er komt weer een nieuwe.”

 

ANP

 

 

Meer DenD