Verbazing over Paleis Soestdijk-baan ex-topambtenaar Belastingdienst

Vriendjespolitiek bij paleis Soestdijk
Door: Jos La Grande
01-02-2022

De benoeming van de voormalig topambtenaar van de Belastingdienst Jaap Uijlenbroek, destijds mede-verantwoordelijk voor de zogeheten Toeslagenaffaire, tot interim-directeur van Paleis Soestdijk heeft verbazing gewekt. 

Behalve dat Uijlenbroek vertrok vanwege het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst, waar hij van 2017 tot 2020 werkte, was hij ook 2014 tot en met 2016 Directeur-Generaal Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Daar was Uijlenbroek eindverantwoordelijk voor het verkoopproces van het paleis waar Juliana en Bernhard woonden.

‘Heel treurig’

SP’ster Kamerlid Renske Leijten noemt het ‘heel treurig’ dat Uijlenbroek een nieuw baantje heeft in de schijnwerpers van de publiciteit, terwijl er nog slachtoffers van de toeslagenaffaire in de kou staan. ,,Het is een nare manier hoe het werkt in de bovenwereld in Nederland”, aldus het Kamerlid voor de microfoon van Radio 1.

Jaap Uijlenbroek speelde nadrukkelijk geen rol in het selectieproces en de verkoop van het landgoed van vastgoedbedrijf van de overheid aan de huidige eigenaar, de MeyerBergman Erfgoed Groep. De ex-ambtenaar is daar vanaf vandaag de opvolger van Frans van der Avert.

Al eerder commotie

Volgens Leijten heeft Uijlenbroek verzaakt om de problemen voor de getroffen ouders destijds op te lossen. Na zijn vertrek bij de Belastingdienst ontstond er ook commotie toen Uijlenbroek de hoogste ambtenaar bij de gemeente Den haag dreigde te worden.

Vorig jaar ging de gemeenteraad van Baarn akkoord met de plannen voor Paleis Soestdijk. Er komen woningen en hotel op het terrein. Met de opbrengst wordt het paleis gerenoveerd en komen er later evenementen.

Meer DenD