Verbeet hoopt op evenveel kijkers André van Duin als voor koning

Door: DitjesDatjes
30-04-2021

Gerdi Verbeet, de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, hoopt dat de nationale dodenherdenking op de Dam dit jaar evenveel kijkers trekt als afgelopen jaar. Dat meldde zij vrijdag in een gesprek op NPO Radio 1.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De toespraak van koning Willem-Alexander werd uiteindelijk gezien door bijna 8 miljoen mensen en was daarmee volgens de Stichting KijkOnderzoek het meest bekeken tv-fragment van 2020. Dit jaar zal de 4 mei-toespraak worden verzorgd door André van Duin, die opgroeide in het na-oorlogse Rotterdam.

“Het is jammer dat het door dat vervelende virus weer geen ‘normale’ herdenking wordt”, stelde Verbeet. “Maar ik hoop wel dat de herdenking net zo’n groot draagvlak heeft als vorig jaar. Er keken uiteindelijk 8 miljoen mensen, en er deden nog nooit zoveel mensen mee met de herdenking. Er werden nog nooit zoveel vlaggen verkocht en halfstok opgehangen.”

Het Nationaal Comité heeft diverse manieren bedacht om dit jaar, ondanks de coronacrisis, toch te herdenken. Zo kan iedereen die dat wil digitaal een bloem leggen bij een van de vele oorlogsmonumenten en roept Verbeet burgers op een zogenoemde vrijheidspin te dragen op 4 en 5 mei.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD