Verbijstering bij poppodia en -festivals over nieuwe maatregelen

Door: DitjesDatjes
14-09-2021

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) heeft met “verbijstering” kennisgenomen van de nieuwe coronamaatregelen die dinsdag zijn gepresenteerd door het demissionaire kabinet. De organisatie laat weten dat poppodia op de voorgestelde manier niet uit de kosten komen en dat het toestaan van meerdaagse popfestivals en -evenementen aan het einde van het festivalseizoen weinig zin meer heeft.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De versoepeling waarbij meerdaagse popfestivals en -evenementen vanaf 25 september weer mogelijk zijn op volle capaciteit, komt volgens VNPF te laat. Rond deze tijd van het jaar zijn er nauwelijks nog festivals, stelt de organisatie. Dat er voor ongeplaceerde festivals die binnen plaatsvinden een maximale capaciteit van 75 procent geldt, heeft ook weinig zin. Volgens de VNPF is een festival op driekwart van de capaciteit niet rendabel te organiseren.

Ook over de plannen voor het nachtleven is de VNPF niet te spreken. Het kabinet wil dat bijvoorbeeld ongeplaceerde concerten ook met maximaal 75 procent van de totale capaciteit draaien en dat bovendien de deuren om middernacht sluiten. “Om bijvoorbeeld een poppodium goed te kunnen exploiteren heb je per jaar een flink aantal uitverkochte concerten en clubavonden nodig en een nog groter aantal bijna uitverkochte programma’s”, laat de organisatie weten. Ook de horeca-inkomsten komen met de beperkte openingstijden in het gedrang.

Steunmaatregelen

Tot slot wil de VNPF dat met deze aangekondigde maatregelen de huidige steunmaatregelen blijven en uitgebreid worden. De VNPF vreest dat zonder deze steun een groot deel van de poppodia en festivalorganisatoren alsnog failliet gaat. Het kabinet gaf tijdens de persconferentie aan op dit moment te werken aan nieuwe steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD