‘Verhaal Stanley H. is als een spannend jongensboek’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De nieuwe KRO-NCRV-miniserie Stanley H., die vanaf zondagavond bij NPO 3 te zien is, vertelt het verhaal van de Nederlandse crimineel Stanley Hillis. Een verhaal dat nog niet eerder op beeld werd verteld, maar zich daar volgens de makers en de cast uitstekend voor leent. “Het leest als een soort spannend jongensboek”, zegt regisseur Tim Oliehoek tegen BuzzE.

Stanley, in de serie vertolkt door Jeroen Spitzenberger, beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren negentig tijdens de zogeheten IRT-affaire. De politie liet bewust drugstransporten toe om zo grote drugsnetwerken op te rollen. Met behulp van de politie verhandelde Hillis zo jarenlang drugs, wapens en explosieven. Nadat hij uiteindelijk werd opgepakt, wist hij vervolgens te ontsnappen uit de Amsterdamse Bijlmerbajes en gaf de voortvluchtige en tevens vermomde Stanley in 1985 met Sonja Barend een spraakmakend televisie-interview. In 2011 werd hij op mysterieuze wijze onder ogen van de politie geliquideerd en nog altijd is deze zaak onopgelost.

“Het is eigenlijk bizar dat het verhaal nog nooit op beeld is verteld terwijl het heel erg filmisch is”, vindt Tim. “Het vertelt iets over Nederland en de tijdsgeest, de reactie op het interview met Sonja, zijn ontsnappingen, de IRT-affaire en dat de regering heeft geholpen deze jongens zo rijk te maken.”

Onbekend

Ook acteur Arend Brandligt, in de vierdelige dramaserie te zien als rechercheur Kees van Amstel, vindt het een opmerkelijk verhaal. “Het is nog steeds niet helder waar al het geld is gebleven. Ik denk dat de politiek zich schaamt voor deze affaire en dat is ook wel terecht want er is zoveel misgegaan.”

Daarnaast is het volgens Jochum ten Haaf, die in de huid kruipt van rechercheur Ewald Polmans, een voor veel kijkers ook onbekend verhaal. “Stanley is, misschien ook wel onterecht, een onderbelichte crimineel. Het is iemand die niet zo’n ‘popster’ is als bijvoorbeeld Willem Holleeder.”

Honger

Die ‘onderbelichte crimineel’ wordt volgens Tim perfect neergezet door Jeroen. “Ik moest niet gelijk aan Jeroen denken, maar hij kwam als enige auditie doen met een pruik, zonnebril en in een soort jaren negentig-pak. Toen hij de scène speelde, werd ik verliefd. Het voelt nu een beetje alsof ik in een making-off-special van een Amerikaanse film zit, maar het het is heel tof als je met iemand samenwerkt en je elkaar zo goed begrijpt.”

De acteur is dankbaar voor de kans om het “zeer spannende personage” neer te mogen zetten. “Het is niet een rol waar het grotere publiek mij direct mee zou identificeren, daarom is het juist tof dat ze met mij de sprong durfden te wagen”, zegt Jeroen, die eerder te zien was in films als Alles is liefde, Meester Kikker en Mannenharten. De samenwerking beviel hem goed. “We deelden de energie en de honger om het te doen. Doordat we niet heel veel tijd hadden, was het snel schakelen en dingen op de set uitvogelen. Daar gedij ik heel goed bij.”

Verbinding

Ook de andere castleden genoten van de sfeer op de set en de werkwijze. Steef Cuijpers, die als rechercheur Arnold Kortekaas een duo vormt met Arends personage Van Amstel, vond het belangrijk om ook buiten de camera’s een band op te bouwen met zijn maatje in de serie. “We zijn zelfs samen naar het strand geweest en naar een goedkope kringloopwinkel in IJmuiden. Je zoekt toch verbinding en ik vind dat dat ook werkt op beeld.”

Dat ziet ook Vincent Linthorst, die als Dick Beumer deel uitmaakt van Stanleys clubje. “In die vriendengroep heerst een soort ‘voetbalkantine-achtige’ sfeer. Met veel grove grappen en hard gelach. Als je niet aan het draaien bent, ga je ook een beetje zo met elkaar om. Dat kameraadschap en het gevoel van een vriendenclub krijg je niet goed op beeld als dat niet in het echt ook een beetje zo is. Iets van die lol schemert toch door op de televisie.”

Tim hoopt dan ook dat de lol, tijd en moeite die in Stanley H. zit, overkomt op het publiek. “Ik hoop dat ze de eerste aflevering zien en die zo goed vinden dat ze erover gaan praten. Het is altijd spannend als je een product aflevert en dat daar dan van alles van gevonden gaat worden”, legt de regisseur uit. “Maar ik hoop dat de noodzaak waarmee het is gemaakt – over letterlijk elk detail is diep nagedacht – en dat we alles op alles hebben gezet voelbaar is. Ik zie dit niet als werk, film is voor mij de reden dat ik opsta. Dus ik hoop dat mensen dat gaan zien en voelen.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck