Verklaring Jos B.: ‘Nicky Verstappen was al dood toen ik hem vond’

Jos B
Door: Lois Kuhfus
28-09-2020

In de zaak rondom de moord van Nicky Verstappen in 1998 heeft hoofdverdachte Jos Brech een verklaring gegeven. In een opgenomen video zegt hij dat Nicky Verstappen al overleden was toen hij hem ‘bij toeval’ vond in 1998.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Fietstocht

In zijn videoverklaring vertelt Jos Brech over het voorval. Hij zegt dat de 11-jarige Nicky al overleden was toen hij hem vond op de Brunssumerheide. Hij vertelt dat hij ’s ochtends een fietstochtje maakte en iets zag liggen. Toen hij dichterbij kwam en keek bleek dit Nicky te zijn. Jos Brech verklaart ook waarom er DNA-sporen van hem zaten op het lichaam van Nicky:

,,Ik heb gezocht naar ademhaling. Gevoeld of er een hartslag was. Ik heb hem aangeraakt, ook de kleding. Hij was al overleden.”

Geen politie

Jos B. neemt zijn verklaring op in een video, omdat hij naar eigen zeggen ‘niet makkelijk spreekt in het openbaar’. Hij ontkent zichtbaar geĆ«motioneerd niets te maken te hebben met de dood van Nicky Verstappen.

De vraag luidt: waarom is Brech niet naar de politie gestapt nadat hij het jongetje vond? ,,Het was een mooie zomer in 1998. Ik ging van de natuur genieten die dag. Ik ben gestopt voor een kleine boodschap en toen werd mijn aandacht getrokken door iets in de verte. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik daar naartoe gegaan om te kijken wat het zou kunnen zijn”, vertelde Jos. Hij kwam dichterbij en zag wat liggen. “Een persoon. Ik ben zo snel mogelijk over het hek geklommen en het was een kind.” 

Brech vertelt dat hij weggegaan is zonder iets te melden. Hij dacht dat niemand hem zou geloven als hij naar de politie zou gaan: ,,”Naar de politie? Wie zou mij geloven? Op een bepaald moment bekroop me het gevoel dat ik bekeken werd. Ik ben zo snel mogelijk weggegaan, terug naar huis. Ik heb niets gemeld.” 

Vermissing

Op 10 augustus 1998 verdween de elfjarige Nicky Verstappen uit een jeugdkamp. Een dag later werd hij ruim een kilometer verderop dood gevonden. Er werd direct uitgegaan dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Ruim twintig jaar zat er geen beweging in de zaak, totdat er een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Vanaf dat moment was Jos B. hoofdverdachte, omdat er een match was tussen zijn DNA en DNA-sporen op Nicky’s kleding en lichaam.

De hoofdverdachte Jos Brech bleek spoorloos maar werd na een grote internationale klopjacht gevonden.

Dit is de eerste keer dat Jos B. een verklaring aflegt na twee jaar in voorarrest te hebben gezeten. In de zaal zitten Nicky’s moeder en zus om te luisteren wat er met hun broer en kind gebeurd is.

Meer DenD