Vermoedelijke aanslagplegers Groningse journalist voor rechter

Door: DitjesDatjes
04-07-2022

De rechtbank in Groningen behandelt maandag de strafzaak tegen twee mannen die worden verdacht van brandstichting en poging tot moord op de Groningse journalist Willem Groeneveld.

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 werden bij de woning van Groeneveld, journalist van stadsblog Sikkom, brandende bierflesjes naar binnen gegooid. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen. Er ontstond brand in de bovenwoning, maar Groeneveld en zijn vriendin wisten het vuur zelf te doven. Ze waren erg geschrokken maar bleven ongedeerd.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten, Tjeerd P. (32) en Jaimy John W. (33), complotdenkers rond corona en maken zij deel uit van “een radicale onderstroom”. De aanslag is een daad van “gewelddadig extremisme”, meent justitie, waarbij de journalist als vijand geldt. “Een dieptepunt voor de persvrijheid”, zei de officier van justitie er tijdens een inleidende zitting in de zaak over. P. en W. zitten in voorarrest. Zij hebben aangegeven dat zij spijt hebben van de actie.

Het aantal meldingen van Nederlandse journalisten die zich bedreigd voelden of die met fysiek geweld te maken kregen, is in 2021 meer dan verdubbeld. Bij het meldpunt PersVeilig, ingesteld door journalistenvakbond NVJ, politie en Openbaar Ministerie, kwamen vorig jaar 272 meldingen binnen. In 2020 werd er van 121 incidenten melding gemaakt.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD